Nobel-litteratur og fodbold – og en udstilling om folk, der går rigtig meget op i fodbold

Gør som disse egyptiske fodboldfans i Cairo og Globalnyts journalist Morten Scriver Andersen: Find de afrikanske mesterskaber i fodbold frem på skærmen og lad dig rive med.


Foto: Sayed Hassan/Getty Images
Laurits Holdt

8. februar 2024

Velkommen til denne uges kulturanbefalinger fra Globalnyts redaktion. Som sædvanligt har vi en lille håndfuld ideer til, hvordan du kan bruge din fritid på en måde, som gør dig lidt klogere på verden uden for Danmark og de lande, som ligner os.

Noget kan du klare fra sofaen eller med et besøg på biblioteket, men en af anbefalingerne sender dig til Göteborg. Til sidst peger vi dig også i retning af nogle koncerter i weekenden og næste uge.

LÆS Dusklands af J.M. Coetzee

Anbefalet af journalist Hedi Nermin Aziz

Hedis eget eksemplar af Dusklands.

I 2003 modtog den sydafrikanske forfatter J.M. Coetzee som den fjerde afrikaner nobelprisen i litteratur, hvilket næppe er overraskende efter at have læst Dusklands. Romanen er inddelt i to intense narrative fortællinger, der er nådesløse i deres rå ærlighed. Først følger vi Dawn, som er ansat i det amerikanske forsvarsministerium under Vietnamkrigen, og skriver en rystende rapport om psykologisk krigsførelse til sin overordnede. Derefter møder vi Jacobus, en hollandsk opdagelsesrejsende, som afrapporterer sin første mission i Kalahariørkenen til de koloniale myndigheder. Dawn mister langsomt fodfæste i virkeligheden, i takt med at han er vidne til erobringsvolden på afstand, mens Jacobus’ sindstilstand ryster i sandkornenes hvirvelvind på nærmeste hold.

At blive kastet ind i en afstumpet mands indre univers kan være enorm ubehageligt. Det var en realitet der mødte mig, lige så snart jeg havde læst de første par sider. Men samtidig blev jeg grebet af den første sætning: ”My name is Eugene Dawn. I cannot help that. Here goes,” og havde svært ved at lægge bogen fra mig.

Selvom Dawns og Jacobus’ perspektiver er ubehagelige for læseren, så er deres indre monologer nødvendige for at forstå, hvordan de hver især er blevet revet itu af de voldsregimer, som de deltager i.

Dusklands er en vigtig påmindelse om imperialistisk vold, og hvordan dehumaniseringen af det koloniserede menneske langsomt forvandler sig til en nervegift, der er forgiftende for både den undertrykte såvel som undertrykkeren.

Find bogen (og lydbogen) på biblioteket.


Elfenbenskystens nummer 9, Jonathan Bamba, i nærkamp med målmanden Lionel Mpasi fra Den Demokratiske Republik Congo i semifinalen i de afrikanske fodboldmesterskaber.
Foto: Fareed Kotb/Anadolu via Getty Images

SE topfodbold fra Afrika

Anbefalet af journalist Morten Scriver Andersen

Utroligt nok har jeg først i år fået koblet mine interesser for Afrika og fodbold. Lige nu er der nemlig de afrikanske mesterskaber i Elfenbenskysten, hvor hele det fodboldglade kontinent er samlet. Eller det er de så ikke helt mere, for vi er nået til slutrundens højdepunkt, finalen. Hvis du ikke har set med, kan du nøjes med at skumme fløden, og det er altså lidt af en drømmefinale, vi har fået, mellem Nigeria og værtsnationen.

Jeg har selv en særlig kærlighed til Nigeria. Et land med så meget potentiale, men som (blandt meget andet!) lider under en manglende enhedsfornemmelse særligt mellem nord og syd. Fodboldlandsholdet har dog vist sig at være en af de få ting, der virkelig kan samle landet. Husker du ikke VM-slutrunden i 1998, hvor Nigerias stjerner – ført an af driblekongen “Jay-Jay” Okocha – mødte Danmark i kvartfinalen til en uforglemmelig 4-1-sejr?

Fodbold i Nigeria har desuden en særlig forbindelse til landets selvstændighed. I 1960 lykkedes det nemlig landets første præsident, Nnamdi Azikiwe, at mobilisere en bred opstand gennem sit fodboldakademi. Også i Elfenbenskysten har fodbold en særlig plads i befolkningens hjerte, på grund af sportens medvirken til borgerkrigens afslutning for blot 17 år siden. Det kan du læse mere om i Buster Emil Kirchners reportage fra rebellernes gamle højborg.

Kulturhistorien til side, så er der selvfølgelig også stor underholdningsværdi i at se fodboldkampene under de afrikanske mesterskaber i sig selv – også for fodbold-connaisseurer, da flere af verdens bedste fodboldspillere er med.

Og vil du, som jeg, hoppe i med begge ben og udforske den afrikanske fodboldkulturhistorie, så køb Afrika-journalist Oscar Rothsteins Det lysende hjerte, og bladr lidt i den som optakt til finalebraget i Abidjan.

Du kan se finalen ved de afrikanske mesterskaber på Viaplay.


Illustration: Världskulturmuseerna

SE udstilling om fodbold og politik i landene omkring Middelhavet

Anbefalet af chefrådgiver for partnerskaber og bæredygtighed Pernille Brix

Vinterferien står for døren, og hvis du er mere til kultur end kælketur, kan du jo overveje at hoppe på toget til Sveriges svar på Århus. I Göteborg ligger Verdenskulturmuseet, som udover den faste etnografiske samling (inklusiv en rigtig god børneudstilling), har skiftende udstillinger om moderne kulturfænomener. Herunder én, der får varme anbefalinger med fra min side.

De stærkeste kulturoplevelser åbner nye horisonter, og det gjorde udstillingen Ultra i den grad for mig (der mildt sagt ikke er fodboldglad)! På trods af den skepsis, der vældede op i mig ved bruset fra tusindvis af stadiongæster i indgangsslusen, endte jeg med at fortabe mig i fortællingen om, hvordan hooligan-bevægelsen historisk er rejst over Middelhavet fra Sydeuropa og kom til at spille en afgørende rolle i de politiske omvæltninger under Det Arabiske Forår.

Udstillingen indfanger det unikke øjeblik, hvor den radikale og ofte voldelige klub-baserede fankultur pludselig overskrider sit normale omdrejningspunkt og giver unge (mænd) en indflydelse på retningen for deres eget samfund. En installation af foto, video, musik, bannere og samleobjekter giver en intens og ofte æstetisk oplevelse af det univers, der har opildnet unges protest i blandt andet Egypten, Algeriet, Tunesien og Palæstina.

Den opmærksomme læser har nok opdaget, at Globalnyt denne uge har lanceret serien Det Digitale Forår, om hvordan kvindelige aktivister i Egypten og Tunesien bruger sociale medier til at forandre deres samfund. To af dem bor faktisk i netop Göteborg og blev interviewet i museets lokaler. Kontrasten mellem deres feministiske projekt og den misogyne hooligankultur er slående. Derfor var det måske også netop vores to kilders medfølelse og respekt overfor de unge ultras, der ofrede sig for revolutionen, der fik mig til at gå ind til udstillingen med et åbent sind.

Du kan se udstillingen Ultra – Football and Politics in the Mediterranean frem til 31. januar 2025.


Det kan du også opleve

Vi er en uge inde i Vinterjazz-festivalen, som sender jazz og relateret musik ud i alle landets regioner og faktisk også et smut over grænsen til Flensborg. Det er et omfattende program, men jeg har valgt nogle koncerter ud, som jeg synes har særlig interesse for den globalt orienterede:

Globalnyt har fået lov at give læserne rabat ved online billetkøb til tre arrangementer på spillestedet Union på Nørrebro i København.

Koncert med Akabanga

Spillestedet Union, København N

I aften (torsdag 8. februar) spiller Akabanga på spillestedet Union på Nørrebro. Et band som med vedvarende nysgerrighed og brændende ønske om at skabe ren ekstase, trækker inspiration fra forskellige gadefester verden over, som arrangørerne skriver i programmet, som desuden lover at ”uanset om det er Baila Funk, Gqom eller Balani, blander de det sammen til deres helt egen unikke og originale klubmusik, der giver stof til sjældne og vanvittigt energiske liveoptrædener.”

Dørene åbner kl. 19.00. Koncertstart kl. 20:00.

Billetter: Forsalg: 100 kr. / I døren (med MobilePay eller kontant): 130 kr.

Se arrangementet og køb billetter her.

Bemærk: Medlemmer af foreningen Globalnyt får rabat ved online billetkøb til dette arrangement!

Koncert med Tefa Libre + Mambe + Gogo Yubari + CHIEF

Spillestedet Union, København N

Fredag 9. februar kan man opleve Tefa Libre + Mambe + Gogo Yubari + CHIEF.

Tefa Libre er en venezuelansk rapper med base i København. Tefa Libre står på skuldrene af 90’ernes boom bap, jazz, soul og funk, men med sin sanselige stemme og tankevækkende tekster er hun samtidig helt sin egen. Hendes show får et særligt touch, når hun inviterer kunstneriske gæster på scenen, som ledsager hende med akustiske instrumenter.

Claudia Rodríguez Ahlfors (Mambe), kendt fra duoen Mambe & Danochilango, er en talentfuld colombiansk rapper, sanger, musiker og DJ. Hun har etableret sig som frontløber på den latinske musikscene i Danmark Med sin unikke stil blander hun elektroniske beats med rytmer fra hele verden, herunder afrobeat, reggae, dub og cumbia.

Gogo Yubari bruger sin stemme som våben. Og hver gang hun synger, gør hun det med hjerte og sjæl. Gogo er født i Kenya, opvokset i Danmark og har boet i Colombia. Alt dette reflekteres i hendes musik, som er et produkt af hendes rødder og livsinspirationer.

Med sin rytmiske bevidsthed og sjælefulde lyrik skaber CHIEF en helt unik rapsound. Med sine medrivende RnB og Hip-Hop melodier starter hun nye bølger af politisk aktivisme, som kommer til at skylle ud over scenekanten.

Dørene åbner kl. 19.00. Koncertstart kl. 20:00.

Billetter: Forsalg: 100 kr. / I døren (med MobilePay eller kontant): 130 kr.

Se arrangementet og køb billetter her.

Bemærk: Medlemmer af foreningen Globalnyt får rabat ved online billetkøb til dette arrangement!

Vinterjazz From Hell Pt. 1

Spillestedet Union, København N

Vinterjazz from Hell er en koncertserie i København under Vinterjazzen og fokuserer på jazz gennem en eksperimenterende og improviseret musiklinse. I år lægger vi ud med en koncertaften i Union, med et spændende lineup.

Sarvin Asa er en italiensk/iransk cellist. Hun har studeret klassisk performance i Italien, Norge og i Danmark, hvor hun i dag er bosat. Hun spiller i øjeblikket i forskellige projekter, der involverer hende som både klassisk musiker og improvisator. Hun leder også tværfaglige praksisser – hovedsageligt med dansere – og udvikler sit soloprojekt, hvor hendes utraditionelle cello-lyde møder de iranske rødder gennem en blanding af improvisation og originale kompositioner.

Marijke Florien er en musiker, vokalist, instrumentalist, producer, tekstforfatter, komponist, arrangør og sangskriver bosat i København og Belgien. Hun startede sin musikalske rejse som klassisk pianist og lærte som barn, hvad det vil sige at skrive melodier og harmoni fyldt med historie og følelser. Gradvist udvidede hendes musikalske verden sig til flere instrumenter og genrer, efterhånden som hun fandt glæde ved kunsten at skrive sange og komponere.

Marijke Florien præsenterer musikken fra sit popalbum ‘Anætomy’. Det er en musikalsk udforskning af den menneskelige krop, hvor temaer, følelser, tanker og filosofier er knyttet til kropsdele på tværs af albummets kompositioner.

TALUS er et soloprojekt, der kombinerer trommer, samplere og effekter til at skabe et unikt sæt elektronisk dansemusik. Ved at kombinere hurtige gentagne lydmønstre med et stort katalog af samples, emmer dette projekt af glød og galskab, som fra en ustoppelig maskine.

Children Music For Adults er et dynamisk transformativt akustisk projekt, der involverer nogle af Københavns mest talentfulde og nyskabende unge klassiske musikere og improvisatorer, der er aktive i København. Det fælles mål er at skabe et inkluderende miljø for spontan kollektiv musikskabelse. Det primære fokus er på udforskningen af begrebet multi-tempo, spektral harmonisk tekstur, og undersøgelsen og efterligningen af “glitch”-konceptet som anvendt på akustisk musik gennem forskellige værktøjer.

Dørene åbner kl. 19.00. Koncertstart kl. 20:00.

Billetter: Forsalg: 100 kr. / Studerende: 70 kr. / I døren (med MobilePay eller kontant): 130 kr.

Se arrangementet og køb billetter her.

Bemærk: Medlemmer af foreningen Globalnyt får rabat ved online billetkøb til dette arrangement!

Vinterjazz byder på koncerter indtil 25. februar – se programmet her.