Nord-Syd Koalitionen: Hvorfor skal IMFs chef være europæer?

Redaktionen

Den internationale valutafond (IMF) har 184 medlemslande, men direktøren skal være europæer.

De europæiske finansministre drøfter på deres møde den 2-4 april i Dublin, hvem der skal afløse Hortst Köhler, der først i marts trådte tilbage før tiden, da han forventes udpeget til Tysklands næste præsident efter Johannes Rau.

Kandidaterne i opløbet er den spanske finansminister Rodruigo Rato, franskmanden Jean Lemierre, som er chef for Den europæiske Udviklingsbank, samt Italiens EU-kommissær Mario Monti. Den britiske finansminister, Gordon Brown, har tidligere været nævnt som et oplagt emne, men besluttet ikke at kandidere.

– Er det en forsinket aprilsnar fra EU? spørger Peter With, koordinator for Nord-Syd Koalitionen, i en pressemeddelelse. Han fortsætter:

– Den gamle tradition om at en europæer skal stå i spidsen for IMF, mens USA kan udpege direktøren for Verdensbanken har overlevet sig selv for længst. På Danmarks vegne bør finansminister Thor Pedersen derfor tage afstand fra denne procedure og foreslå EU-kollegerne, at IMFs ny direktør vælges på baggrund af kvalifikationer blandt kandidater fra alle lande.

Nord-Syd Koalitionen, (NSK), som er et netværk af udviklingsorganisationer, har sluttet sig til et fælles initiativ fra en række europæiske organisationer. De opfordrer EUs finansministre til at opgive deres sædvanemæssige ret til at udpege IMF-chefen, og til at EU opfordrer USA til at give afkald på sin ret til at udpege chefen for Verdensbanken.

James Wolfenssohns stilling som præsident for Verdensbanken skal også genbesættes i år. (Se det fælles NGO brev på www.nord-syd.dk)

Valutafondens øvrige medlemslande er oprørte over den uigennemskuelige beslutningsproces, skriver Nord-Syd Koalitionen og fortsætter:

Som repræsentanter for over 100 medlemslande i Afrika, Latinamerika, Asien og Mellemøsten, opfordrer G-11 landenes medlemmer afi IMFs bestyrelse til at benytte en åben og gennemskuelig beslutningsproces, hvor man finder den bedst kvalificerede kandidat, uanset nationalitet. Se på www.imf.org

Også de ansatte i IMF finder at beslutningsprocessen skader troværdigheden. “Vi kan ikke prædike gennemskueliged, god regeringsførelse og andre dyder for IMFs låntagere, hvis ikke vi anvender de samme principper i organisationens egen beslutningsproces, siger Jack Boorman, Head of Policy Development and Review i IMF, ifølge The Guardian.

Yderligere oplysninger hos Peter With, Koordinator Nord-Syd Koalitionen tel. 35 20 05 23