Ghana Venskabsgrupperne i Danmark (GV), der sidste efterår fejrede 25 års jubilæum, offentliggjorde på weekendens generalforsamling i Århus planerne for et rullende ledelsesskifte i foreningen.
Første del skete med udnævnelsen af organisationens hidtidige sekretariatsleder, Inger Millard, Ry, til generalsekretær. En ny titel for venskabsgrupperne, der afspejler, at arbejdsdelingen mellem forretningsudvalg og sekretariatet gøres klarere og formandskabet lidt mindre omfattende, skriver Venskabsgrupperne i en pressemelding torsdag.
Formand Thomas Ravn-Pedersen motiverede udnævnelsen og den styrkede kompetence og ansvar med store roser og anerkendelse af Inger Millards udvikling fra kontorassistent til sekretariatsleder med et stadigt voksende overblik, fremragende dømmekraft og stor naturlig autoritet i såvel Ghana som Danmark.
På generalforsamlingen trådte kasserer Erik Fyhn, Silkeborg, tilbage efter sammenlagt 8 år på posten. Nyvalgt blev økonom Morten Tandrup, København. Nyvalgte til Ghana Venskabsgruppernes forretningsudvalg blev desuden Erik Sjørslev Jensen, civilingeniør og tidligere seniorrådgiver i Danida og Anette Mollel, MA i Afrikastudier og tidligere venskabskoordinator for egnsudviklingsprojektet Ghanaian Danish Community Programme, begge København.
Formanden gennem 20 år, journalist og informations-chef Thomas Ravn-Pedersen, Roskilde, varslede på general-forsamlingen, at han til næste år ikke ønsker at genopstille til posten som formand. Og i 2007 følger næstformanden, VUC lærer Pia Sonnenborg, Valby.
Formanden motiverede sin beslutning og det varslede ledelsesskifte med, at Ghana Venskabsgrupperne er inde i en yderst gunstig periode. Alle organisationens udviklingsprogrammer i Nordghana kører godt, får gode evalueringer og er sikret bevillinger en del år frem i tiden.
Sekretariatet i Århus er velbemandet, og der er en sund økonomi i foreningen. De frivillige projektbærende udvalg er ligeledes godt bemandede, yderst kompetente og arbejder godt. – Og så må det også være passende at stoppe efter at jeg nu har været formand halvdelen af mit liv, sagde Thomas Ravn-Pedersen i sin beretning.
Beretningerne på generalforsamlingen afspejlede, at GV er en sund organisation med tilgang af medlemmer i Danmark og stor folkelig basis i programområdet i Nordghana, hedder det.
En lokalradio og en mikrokreditinstitution er ved at blive udskilt som selvstændige ghanesiske institutioner. 155 personer, herunder 4 danske rådgivere, er beskæftiget på programmerne i Ghana, der har ca. 250.000 børn, kvinder og i mindre grad mænd som direkte målgruppe. GVs sekretariat i Århus har 3 ansatte.
I Ghana tiltrækker udviklingsprogrammerne – herunder især alfabetiseringsprojektet School for Life – markant øget international anerkendelse og finansiering fra bl.a. EU, Verdensbanken, Unicef og USAid.
GV oplever desuden, at en lang række af organisationens frivillige og tidligere ansatte fortsætter deres karrierer i organisationer som Care, Ibis, Folkekirkens Nødhjælp, RCT og Projektrådgivningen.
GVs største udfordringer netop nu er støtte til at etablere et ambitiøst egnsbaseret CBO-netværk (community based organisations), der har som mål at blive en samlende udviklingsbevægelse og civilsamfundsorganisation for hele Nordghana.
Desuden er partnerorganisationen Ghanaian Danish Communities Association midt i “en spændende og udfordrende demokratisering og organisationsudviklingsproces, der har trukket ud, og forsinket yderligere fremskridt i programmerne”, som det udtrykkes.
Yderligere oplysninger:
Formand Thomas Ravn-Pedersen, tlf. 29 70 06 03
Generalsekretær Inger Millard, tlf. 86 19 15 22