Ny stor dødsbrand på tekstilfabrik i Bangladesh: Nok er nok

Forfatter billede

Kommentar af Bjarne Harder Larsen, 3F

Endnu en dødsbrand på en fabrik i Bangladesh viser, hvorfor danske og internationale tøjkæder må tage ansvar og gå i dialog med landets fagbevægelse.

Så skete det igen.

En brand på en tekstilfabrik i hovedstaden Dhaka kostede forleden mindst 112 arbejdere livet. Denne gang var det fabrikken Tazreen Fashions, der bl.a. producerer tøj til verdens største kæde, Wal-Mart.

Det er langt fra første gang, at fabrikkernes katastrofalt ringe sikkerhed koster menneskeliv.

Arbejderne på tøjfabrikkerne i Bangladesh er ikke slaver. Men de ligner til forveksling.

Låste døre og tremmer for vinduerne har betydet, at arbejdere er blevet fanget i flammerne alt for mange gange. Fabrikkernes elektriske installationer er livsfarlige og bliver ikke kontrolleret.

I det seneste tilfælde lød alarmen, men arbejderne fik at vide det var falsk alarm. Derefter blev døren låst udefra. Der var ikke en eneste åben nødudgang til mange hundrede arbejdere, fordelt på otte etager.

Arbejderne er typisk unge kvinder, der rejser ind til industriområderne for at finde job og arbejder 10-15 timer om dagen, 6-7 dage om ugen.

Tekstilbaroner blandt verdens rigeste

Mange danske kæder køber tøj fra fabrikker i Bangladesh, fordi varerne er billige. Forholdene er ikke nødvendigvis så slemme som på Tazreen, men løn og rettigheder kan ligge på et lille sted.

Tekstilarbejderne tjener under to kroner i timen, og det er langt fra nok til at brødføde en familie. Den desperate situation har gentagne gange kastet tusinder af tekstilarbejdere på gaden for at kræve anstændige forhold. Imens har hundredvis af fabrikker stået tomme.

Tøjgiganterne henviser til den hårde globale konkurrence, når de bliver kritiseret får de ekstreme lønninger.

Branchen er ellers profitabel nok: Ejere af tøjkoncernerne er i dag blandt verdens allerrigeste.

På Forbes liste over klodens største rigmænd støder man på Stefan Persson, hovedaktionær i H&M (nr. 8) og Amancio Ortega, stifter af tøjkæden Zara (nr. 5.)

Handler om rettigheder

Læs videre på
http://www.fagbladet3f.dk/nyheder/internationalt/19d84bfebb054193b0f5900bf3bc3185-20121129-bangladesh-nok-er-nok

Bjarne Harder Larsen er leder af 3F Solidaritet & Udviklingsbistand

Kommentaren optræder i Fagbladet 3Fs seneste internationale nyhedsbrev fredag.

TILFØJELSE U-landsnyt.dk:

Ifølge presserapporter i weekenden har internationale tøjfabrikanter nu krævet, at der snarest gøres noget for tekstilarbejdernes sikkerhed i Bangladesh.

Mohammad Shafiul Islam, der er formand for de bangalske Tøjfabrikanters og Eksportørers Sammenslutning, oplyste, at et forum af 19 købere (i udlandet) kort og godt havde erklæret, at de “ville miste tilliden” til det sydasiatiske lands store tøjindustri, med mindre man hurtigt gennemførte ændringer.

Menneskeretsgrupper har opfordret firmaer med kendte mærker til at tilmelde sig et program for brandsikkerhed.