Ny “vækstalliance” mellem Danmark og Sydkorea

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Under det største erhvervsfremstød nogensinde til Asien, indgår handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) tirsdag en regeringsaftale i Seoul, som institutionaliserer og styrker den dansk-koreanske grønne vækstalliance.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet mandag, der følgende skriver:

Den grønne vækstalliance skal bane vejen for øget dansk eksport af energi- og miljøteknologi. Aftalen styrker det allerede tætte samarbejde mellem Danmark og Korea både i dybden og bredden ved at skabe bedre rammevilkår og muligheder for erhvervslivet, et tættere uddannelses- og forskningsmæssigt samarbejde og et tæt politisk samarbejde med løbende udveksling på højt niveau.

Pia Olsen Dyhr udtaler:

– Tæt politisk samarbejde og stærke officielle relationer betyder meget i Asien og i et land som Sydkorea. Højniveaubesøg og regeringsaftaler åbner vigtige døre for dansk erhvervsliv. Med aftalen i dag giver Danmark og Sydkorea hinanden håndslag på, at vi i årene fremover vil fastholde og udvikle vores stærke og ambitiøse samarbejde. Vi ser frem til at byde vores koreanske kolleger velkommen i Danmark, når vi næste år er vært for den årlige samling i den unikke dansk-koreanske grønne vækstalliance.

– Vi fører begge en ambitiøs klimapolitik og arbejder for en grøn omstilling af vores samfund. Danmark er langt fremme på grund af vores tidlige start med at tænke i bæredygtighed og grønne teknologier og produkter, og regeringen har med sin ambitiøse energiaftale sat fornyet damp på de grønne kedler i Danmark. Korea er med sin imponerende vækst og ambitiøse klimasatsning de senere år kommet med i den grønne superliga. Vi har begge meget at vinde med et endnu tættere samarbejde, der kan skabe konkrete resultater i form af et bedre klima, øget samhandel og nye arbejdspladser, siger handels- og investeringsministeren og fortsætter:

– Sydkorea er et af de vigtigste vækstmarkeder, som med landets knap 50 millioner indbyggere og som verdens femtende største økonomi kræver mere opmærksomhed fra dansk side. Vi eksporterer for knap fire milliarder kroner varer om året til Sydkorea, og jeg ser et stort potentiale for øget eksport til Sydkorea, som på sigt kan skabe flere tusinde nye arbejdspladser i Danmark.

Den koreanske regerings ”Low Carbon Green Growth Strategy” involverer offentlige investeringer i grøn vækst på 450 milliarder kroner svarende til to procent af Koreas BNP fra 2009-2015. Antallet af grønne virksomheder i Korea er fordoblet siden 2007, mens beskæftigelsen i den grønne sektor er firedoblet og den grønne eksport er syvdoblet. Den grønne satsning skaber unikke muligheder for øget samhandel og investeringer begge veje.

Fra dansk side tegner salget af grønne energiløsninger sig ifølge Energistyrelsen for 10,5 procent af den samlede vareeksport efter en markant stigning på 18 procent fra 2010 til 2011. DI skønner, at 50.000 danskere i 2020 vil være beskæftiget i virksomheder, som lever af at sælge først og fremmest grønne energiløsninger og energiprodukter til udlandet. DI vurderer, at Danmarks voksende grønne eksport de kommende otte år kan ventes at bidrage med mellem 8000 og 10.000 nye jobs rundt om i Danmark.