Obama tager Kina-kritik af møde med Dalai Lama med ophøjet ro

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

USAs præsident, Barack Obama, inviterede fredag tibetanernes åndelige eksil-leder Dalai Lama på besøg i Det Hvide Hus i Washington DC og tog den ventede vrede kinesiske kritik af mødet med ophøjet ro, skriver Berlingske lørdag.

Regeringen i Beijing sagde, at besøget “alvorligt ville skade de kinesisk-amerikanske relationer” og at USA “på værste vis har blandet sig i Kinas interne anliggender og brudt normerne for internationale forbindelser”.

Styret anser Dalai Lama for en separatist, mens han selv siger, at han kun ønsker større selvstyre for Tibet, ikke egentlig selvstændighed. Himalaya-landet har været besat af kineserne siden 1950.

Amerikanerne anerkender, at Tibet er en del af Kina, men “støtter Dalai Lamas mellemvej”, der “hverken er selvstændighed eller assimilering for tibetanerne”, som Obamas talskvinde gjorde gældende.

Obama har mødt Dalai Lama to gange før, henholdsvis i 2010 og 2011.

Denne gang har han haft behov for at sætte kineserne stolen for døren, fordi der ifølge amerikanerne sker omfattende brud på menneske-rettighederne i Tibet.

Blandt de nyheder, der er sluppet ud af selve Tibet og tilstødende kinesiske regioner, er rapporter om, at et to-cifret antal tibetanere satte ild til sig selv i fjor i protest mod hvad de opfatter som kulturel, sproglig og økonomisk undertrykkelse af deres nationalitet.

Dertil kommer anklager om omfattende udnyttelse og udførsel af regionens naturressourcer og regerings-tilskyndet tilflytning af kinesere, hvorfor mange tibetanere frygter at havne i mindretal i deres egen region – eller land.

Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/19-02-14/st-ttekomite-tibet-vil-k-re-ny-sag-efter-sejr-i-re