Ved 10-året for Danmarks indtræden i Irak-krigen holdes en offentlig høring på Christiansborg om grundlaget og følgerne af beslutningen om at indtræde i Irak-krigen i ”koalitionen af villige”, der førte til Saddam Husseins fald.
Høringen markerer her i tiåret, at der stadig er debat om folkeretlige og nationale regler for videre danske krigsdeltagelse, herunder behandling af fanger m.v.
Høringen arrangeres af Anti-Torture Support Foundation (ATSF), Retspolitisk Forening og FN-forbundet og den finder sted fredag 22. marts kl. 12.30 – 16.00 i Proviantgården på Christiansborg i det centrale København.
Der er gratis adgang for interesserede, men et begrænset antal pladser og kun mod forudgående TILMELDING senest torsdag d. 21. marts på mail: [email protected]
PROGRAM
Velkomst ved Tue Magnussen, ATSF-fonden.
1. Om folkeret og Danmarks deltagelse fra marts 2003 i Irak-krigen v/prof. Jens Elo Rytter, jura, Københavns Universitet.
2. Om Grundloven, især § 19, stk. 2. Grundlag i 1953 oplæg. v/ prof. Bent Sørensen, ATSF-fonden.
3. Om retssagen – sagsanlæg, proces og dom – resume og vurdering v/advokat Chr. Harlang
Højesteretsdommerne, der afsagde dom i 2010 i den såkaldte Grundlovssag om Irakkrigen, og de 3 medlemmer af Irak- og Afghanistan-kommissionen af 2012, er inviteret.
4. Folkeretlige og nationalt-danske regler for undersøgelser af krigsindsats, herunder omtale af kommissoriet for Irak- og Afghanistan-kommissionen v/ jurist Peter Vedel Kessing, ph.d., Institut for Menneskerettigheder
5. Afsluttende debat med redaktør Klaus Slavensky som ordstyrer.
Kommentarer mv. fra de særligt inviterede.
Herefter spørgsmål og debat i salen mellem tilhørere og oplægsholdere om perspektiver og rammer for dansk krigsdeltagelse.
Ordførerne fra alle folketingspartier i Udenrigs-, Forsvars- og Retsudvalget er inviteret
Opsamling, afslutning.
Yderligere oplysninger hos:
Tue Magnussen tlf. 38 74 26 16 og 23 35 10 88
e-mail: [email protected], og
Bent Sørensen tlf. 45 80 10 20 og e-mail: [email protected]