Olierige Irak mangler strøm og vil nu ty til solen

gettyimages-1071835434
Tørke i det irakiske marskland i 2018
Foto: John Wreford/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Thomas Jazrawi

19. oktober 2021

Selvom tønder med olie eksporteres ud af Irak i stor stil, er der ikke energi nok til den voksende befolkning i det mellemøstlige land. Særligt om sommeren, hvor temperaturen kan stige til ekstreme varmegrader, er der ofte nedbrud i energiforsyningen.

Nu vil irakerne udnytte en åbenlys kilde til at få strøm ud til borgerne: solen. Den regering, som har siddet på magten det seneste halvandet år, nåede at indgå flere aftaler om installation af solenergi. Der er for nyligt blevet underskrevet aftaler med franske Total, norske Scatec Solar, Masdar fra De Forenede Arabiske Emirater og Kinas PowerChina om anlæg til solenergi.

Den irakiske olieminister, Ihsan Abdul-Jabbar, skrev i september på Twitter, at han var stolt over at have indgået den tredje aftale om solenergi i regeringens korte levetid. 

I alt har den irakiske regering planer om at installere solenergi med en kapacitet på 10 gigawatt de næste ti år, hvilket ifølge tænkeranken Iraq Energy Institute netop er det, der manglede i 2019 for at kunne nå efterspørslen. Til sammenligning rundede kapaciteten for dansk vindenergi 6 gigawatt i 2018, ifølge brancheforeningen Wind Denmark

Klimaændringer rammer hårdt
Irak er et af de lande, som endnu ikke har ratificeret den globale klimaaftale, Paris-aftalen. Men landet oplever i den grad de negative konsekvenser af klimaændringerne. Der er udbredt vandmangel og gentagende tørke. I år har ikke været nogen undtagelse, og  landbrugsministeriet har netop meldt ud, at afgrøderne denne vinter bliver reduceret med 50 procent på grund af vandmangel, skriver mediet Rukaw, der har base i den kurdiske region i Irak.

Ekstrem varme hærger også landet, og nedbrud i elforsyningen rammer ofte i sommermånederne, hvor behovet for nedkøling er størst. Denne sommer har der været temperaturer over 50 grader, og manglen på strøm førte til protester, særligt i byer i den sydlige del af landet. En af demonstranterne fortalte til BBC, at varmen driver dem til vanvid. Irak bruger primært olie til transport, mens elforsyningen kommer fra naturgas, og her er irakerne afhængige af leverancer fra Iran. Aftalen med Total, som er på i alt 27 milliarder dollars, omfatter også udvikling af Iraks egne gasressourcer. 

Da Tyrkiet ratificerede Paris-aftalen denne september, er det blot Irak, Iran, Eritrea, Libyen og Yemen, der mangler den sidste formelle del for at tilslutte sig Paris-aftalen. Irak har dog nu sendt en klimaplan til FN under Paris-aftalen.

I en kommentar i The Guardian skriver Iraks finansminister, Ali Allawi, sammen med direktøren for det Internationale Energiagentur, Fatih Birol, at nedbrud i strømforsyningen har kostet Irak næsten 120 milliarder dollars de seneste syv år. I kommentaren lyder det ligeledes, at lande som Irak, der er meget afhængig af olieindtægter, har behov for støtte til omstilling og diversificering af økonomien.