Sydsudans væbnede opposition har taget kontrol med delstaten Unity, som er centrum for det fattige lands stort set eneste eksportvare – olie. Eksperter frygter en borgerkrig i Afrikas nyeste nation, som Danmark har stillet en kvart milliard kr. i udsigt i nødhjælp og bistand.
Kamphandlingerne begyndte for en uge siden i hovedstaden, Juba, internt i militæret, men har siden bredt sig ud i landet.
Konflikten udspringer af indre splittelser i regeringshæren, Sudan People’s Liberation Army (SPLA), hvor flere højtstående officerer i ugens løb er hoppet af og nu kæmper imod præsident Salva Kiir.
Oprørslederen Riek Machar beskylder tillige præsidenten for at ville skaffe sig af med sine politiske modstandere. SPLA-hæren har anholdt flere af præsidentens rivaler i regeringspartiet Sudan People’s Liberation Movement (SPLM).
Udenlandske nødhjælps-arbejdere – herunder danske – forlod landet, da lufthavnen genåbnede i hovedstaden Juba. FN har ligeledes evakueret ‘ikke-essentielt’ personel og anslår samtidig antallet af fordrevne til nu 62.000.
Sydsudan opnåede uafhængighed i 2011. Siden 80erne har området været præget af voldsomme kampe og borgerkrig med massakre og etniske udrensninger til følge.
Der bor knap 11 millioner i Sydsudan, som er på størrelse med Frankrig. Der er 6.000 fredsbevarende styrker udstationeret i landet, som imidlertid ikke kan stille stort op.
Store dele af den bevæbnede opposition har tilknytning til Nuer-stammen ligesom Riek Machar, som præsidenten fyrede som vicepræsident i juli.
Ifølge Salva Kiir, som tilhører Dinka-stammen, har eksvicepræsidenten fra Nuer-stammen orkestreret den væbnede konflikt.
Sydsudan er et kludetæppe af 200 etniske grupper med Dinkaer og Nuer som de største. Kirken, der spiller en vis rolle i det delvist kristne land, forsøger at mægle, ligesom flere stormagter.
Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/21-12-13/flere-danske-n-dhj-lpspenge-p-vej-til-sudan-og-syd