Optimistisk kupforsøg i afrikansk oliestat

libreville_beachfront_3
Gobons hovedstad Libreville fra søsiden omkring valget i 2009, hvor Ali Bongo kom til magten efter sin far, der døde tidligere det år.
Foto: Manuel Dohmen (CC BY-SA 3.0)
Laurits Holdt

8. januar 2019

Det centralafrikanske land Gabon blev mandag udsat for et forsøg på militærkup, som må beskrives som meget optimistisk.

Ifølge de tilgængelige oplysninger deltog fem yngre soldater i kupforsøget. Tidligt mandag morgen trængte de ind på den nationale radio- og TV-station og tog flere af de tilstedeværende som gidsler.

Herefter gik en af soldaterne i æteren, hvor han overfor en overrasket befolkning annoncerede et ”nationalt genopretningsråd”, der skulle stå for indførelsen af demokrati i landet.

På en video, der florerer på nettet ses talsmanden i den republikanske gardes uniform flankeret af to andre, bevæbnede soldater i samme uniformer.

Ifølge talsmanden repræsenterede de en gruppe i militæret, der kalder sig den patriotiske ungdomsbevægelse i Gabons forsvar og sikkerhedsstyrker – forkortet MPJFDS på fransk, som er hovedsproget i Gabon.

Han opfordrede sine kollegaer i militæret og landets unge til at bevæbne sig og tage kontrol med transportveje og militære installationer.

En svækket præsident

Ifølge kupmagerne er præsident Ali Bongo både fysisk og mentalt ude af stand til at lede landet og han har opholdt sig i Marokko siden november for at modtage behandling efter at han fik et slagtilfælde under et besøg i Saudi-Arabien i oktober.

I en nytårstale på TV sagde præsidenten, at har har det fint. Det var dog langt fra en overbevisende forestilling og kupmagerne kritiserede derfor militærets ledelse for ikke at forsvare landet og dets interesser ved at godtage præsidentens forklaringer.

Flere oppositionspolitikere var hurtigt ude og lægge afstand til kupmagerne.

Oppositionslederen Paul-Marie Gondjout siger til BBC, at hans parti ikke ved noget om kuppet. Han tilføjer dog, at præsidenten bør afløses af sin vicepræsident, så befolkningen ved, hvem der leder landet.

Ali Bongo overtog præsidentposten efter sin fra Omar Bongo, da han døde i 2009. Han havde da siddet på magtet siden 1967 – 41 år

Den unge Bongo blev genvalgt i 2016 ved et valg, der var præget af vold og uregelmæssigheder.

Ingen opbakning til kupmagerne

Det stod dog hurtigt klart, at det ikke var militæret og sikkerhedsstyrkerne som helhed, der stod bag kuppet. Sikkerhedsstyrker stormede bygningen, hvor de dræbte to og arresterede to andre af de fem kupmagere. Talsmanden slap i første omgang væk men blev senere fundet og anholdt.

Mindst ét sted i hovedstaden reagerede en gruppe unge ved at brænde et par biler af. De blev dog mødt af politiets tåregas og sammen med soldater og militære køretøjer i byens gader lagde det effektivt låg på situationen.

Afhængig af olien

Gabon har i årtier været storproducent af olie og det har i mange år sikret store indtægter til en elite omkring præsidentfamilien. Men med de faldende priser på olie er indtægterne skrumpet ind, og det har skabt økonomisk krise og stigende arbejdsløshed.

Frem til 2015 kom omkring 45 procent af landets indtægter fra olien mens den i 2017 var faldet til 27 procent.

Udover olien eksporterer landet tømmer og mineralet mangan, som bl.a. bruges i produktionen af stål.

Amerikanske tropper i landet

Onsdag 2. januar ankom en gruppe amerikanske soldater til Gabon som fortrop for en styrke på 80 mand, som med fly og helikoptere skal være klar til at evakuere amerikanske statsborgere fra nabolandet Den Demokratiske Republik Congo, hvis efterdønningerne af valget der udvikler sig voldeligt.

De amerikanske tropper har ikke været involveret i begivenhederne omkring kupforsøget.