Oxfam: Den globale ulighed vokser

mumbai_india_slum_june_2005
Udsigt over den indiske storby Mumbai i 2005, hvor de fattige slumkvarterer ligger side om side med moderne byggerier.
Foto: Sthitaprajna Jena (CC BY-SA 2.0)
Laurits Holdt

21. januar 2019

Koncentrationen af rigdom i verden fortsætter og i 2019 ejer de 26 rigeste individder lige så meget som den fattigste 3,8 milliarden mennesker, skriver Oxfam i sin seneste statusrapport om ulighed i verden.

Den udvikling skubber verden i den forkerte retning i forhold til at nå FN’s verdensmål inden 2030. Mål nummer ti handler konkret om at mindske uligheden i og mellem lande. Delmål 10.1 lyder ”Inden 2030 skal der opnås og fastholdes en indkomststigning for de nederste 40 procent af befolkningen, der er højere end landsgennemsnittet.”

”En gammel myte lyder, at når de rige bliver rigere, så løfter det også bunden af samfundet. Men tal over de seneste årtiers økonomiske udvikling viser tværtimod, at de rigeste bliver rigere på bekostning af de fattige. Alene sidste år mistede verdens fattigste 11 procent af deres beskedne opsparing, mens de rigeste forøgede deres formuer med 12 procent eller 16 milliarder hver eneste dag,” skriver organisationen i et dansk resume af rapporten.

Rapporten, ”Public Good or Private Wealth”, fremlægger en række anbefalinger til, hvordan den stigende ulighed kan reduceres.

Op med skatten

Under overskriften ”stop underbeskatningen af rige mennesker og virksomheder” opfordrer organisationen til at beskatte progressivt – at lade skatteprocenten stige i takt med indtægten, at bekæmpe skatteunddragelse og skattely samt at omlægge det globale skattesystem, så udviklingslandes interesser i højere grad tilgodeses.

På udgiftssiden opfordrer organisationen til at udbygge de offentlige uddannelses-, sundheds- og velfærdssystemer så alle borgere har adgang til dem uanset deres indkomst.

I rapporten skriver den, at verdens ledere aktivt forværrer uligheden ved systematisk at underbeskatte de rigeste mennesker og virksomheder – og ved at underprioritere den fælles velfærd, der modvirker ulighed.

”Et aktivt valg”

”Hver eneste gang vores politikere sænker skatten for de rigeste eller skærer i vores velfærd, træffer de et aktivt valg om at øge uligheden og hjælpe de rigeste med at blive rigere på bekostning af alle andre. Desværre er det den politik, som bliver ført alt for mange steder, og årets ulighedsrapport viser, at uligheden er vokset igen i år,” siger Kristian Weise, direktør for Tænketanken Cevea og kommende generalsekretær i Oxfam IBIS, der er den danske afdeling af den internationale organisation.

”Hvis verdens rigeste betalte blot 0,5 procent mere i skat af deres formue, ville der være råd til at uddanne de 262 millioner børn og unge, der lige nu ikke kommer i skole, samt give lægehjælp og sundhed, der kan redde mere end tre millioner menneskeliv. Det er oplagt, at vi må lave noget om,” siger Kristian Weise.

Oxfam-rapporten viser blandt andet, at:

  • Skat på formuer, især arv og ejendom, er faldet markant og i nogle lande helt fjernet.
  • Skattesatserne for velhavende enkeltpersoner og virksomheder er blevet skåret dramatisk. Eksempelvis er den højeste skattesats på personlig indkomst i rige lande faldet fra 62 procent i 1970 til kun 38 procent i 2013. I fattige lande betaler de rigeste gennemsnitligt 28 procent i skat.
  • I nogle lande, eksempelvis Brasilien, betaler de fattigste 10 procent en større andel af deres indtægt i skat end de rigeste 10 procent.