På en bitter årsdag: Vores tøj må ikke koste liv

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Kommentar af Amirul H. Amin, formand for NGWF i Bangladesh og Mads Andersen, formand for 3F’s industrigruppe

Ruinerne efter Rana Plaza i Bangladesh står som et monument over tøjbranchens ræs mod bunden. Danske tøjselskaber må tage større ansvar, hvis vi skal undgå en gentagelse af katastrofen, der kostede så mange livet.

Flere end 1.100 arbejdere omkom og omkring 2.500 blev kvæstet, da Rana Plaza-bygningen kollapsede for et år siden, den 24. april. Mange af ofrene og de efterladte lever stadig i usikkerhed uden at vide, om de kan forsørge deres familier i morgen.

Tragedien afslørede, at modebranchens egenkontrol er helt utilstrækkelig til at sikre arbejdernes liv, helbred og rettigheder.

Det har skuffet os, at danske virksomheder ikke ovenpå katastrofen tog teten med hensyn til at genoprette tilliden til deres engagement i socialt ansvar og respekt for menneske-rettigheder.

Vi forventede, danskerne ville bygge på en lang tradition for social dialog og bruge det som konkurrencefordel – eksempelvis ved at bruge FNs vejledende principper for virksomheder og menneskerettigheder.

Nogle af de virksomheder, som fik tøj produceret i den sammenstyrtede bygning, har besluttet at bidrage til at afbøde de værste menneskelige problemer ovenpå katastrofen.

Der er oprettet en ”Rana Plaza trust fund”, som administreres af FN’s arbejdsorganisation, ILO. Bl.a. danske Mascot har valgt at bidrage, selv om de længe før katastrofen havde opsagt leverandørkontrakten fra Rana Plaza-komplekset.

Flere end 20 andre implicerede firmaer afviste desværre at være med.

Grov vold og sorte lister

Læs videre på
http://www.fagbladet3f.dk/nyheder/internationalt/40e8b33ac85a47cb839068a790f3d6a3-20140421-vores-toej-maa-ikke-koste-liv

Kommentaren stammer fra Fagbladet 3F.

Det sker i anledning af årsdagen

22. april kl 18: Bogen Rana Plaza Fashion af Søren Zeuth præsenteres på Tranquebar, Borgergade 14, København.

24. april:

Kl. 13: Udstillingen Rana Plaza Fashion af Søren Zeuth åbnes på Arbejdermuseet i Rømersgade i København.

kl. 16.15: “Et år efter Rana Plaza” indlæg af Alan Roberts, leder af aftale om bygningssikkerhed i Bangladesh på Copenhagen Fashion Summit, Operaen, København.

kl. 17: Fyraftensmøde om erfaringerne fra Rana Plaza. LO, Islands Brygge 32D, København

kl. 20: Mindehøjtidelighed: ALDRIG IGEN RANA PLAZA på Kultorvet i København
Der tændes et lys for hver af de 1.138, der omkom i katastrofen.
21.30: Et kor synger for ofrene.
Arr. af Clean Clothes Campaign