Peru: Får jorden igen efter et årtis kamp og blod

Forfatter billede

Jordrettigheder til oprindelige folk som disse har stor betydning for bevarelse af regnskoven.

I august blev de mange tusind hektar jord givet tilbage til Ashéninka samfundet i Alto Tamaya-Saweto i Peru, ifølge miljøsitet Mongabay.

Acheninka er et oprindeligt samfund, der bor i Amazonas regnskov i både Peru og Brasilien.

Landsbyboerne i Saweto, der ligger ved udspringet af Alto Tamaya floden i Perus del af Amazonas, begyndte deres kamp for forfædrenes jord for mere end ti år siden. Dengang anerkendte den peruvianske regering ikke deres samfund, der derfor ikke kunne optræde som en juridisk størrelse eller enhed.

Uden en statsligt udstedt identifikation kunne Ashéninka samfundet ikke anmode om, at dets ret til jorden blev anerkendt.

Dræbt i kampen for deres rettigheder

År efter år tog medlemmer af lokalsamfundet på en fire-dages sejltur til den regionale hovedstad, så de kunne udfylde papirarbejdet for at registrere alle lokalsamfundets medlemmer og opfordre staten til at anerkende deres rettigheder til jorden.

I ti år kæmpede Ashéninka samfundet ikke blot for sine rettigheder til jorden men også imod illegal skovrydning og andre trusler som narkotikahandel i Amazon-regnskoven.

Ashéninka fortsatte kampen upåvirket af truende grupper af illegale skovhuggere, der havde invaderet deres jord og deres skov.

I september 2014 fik samfundet endelig international opmærksomhed, selv om anledningen var trist:

På vej for at rådføre sig med det andet Asheninka samfund på den brasilianske side af grænsen blev fire af lokalsamfundets ledere overfaldet og dræbt.

Skovhuggere, der kan være involveret i narkotikahandel, menes at være ansvarlige for de brutale mord.

Første skridt til at sikre deres samfund

Næsten et år efter de fire drab modtog Asheninka i Saweto den 19. august i år endelig skøde på næsten 81.000 hektar af deres fædrene jord.

Dokumentet med skødet til jorden blev formelt overdraget Alto Tamaya-Saweto den 22. september og førte til stor lettelse i lokalsamfundet.

Ikke desto mindre fortsætter den ulovlige skovhugst i området og lokalsamfundets advokat Margoth Quispe siger til mongabay.com, at skødet kun er første skridt af mange.

Quispe fortæller, at beboerne er vrede over regeringens manglende interesse i at pågribe morderne. Skønt en undersøgelse er blevet indledt, er der ikke sket ret meget.

Selv om der stadig eksisterer trusler mod lokalsamfundet og deres skov, vil de nye retsgyldige papirer hjælpe dem til at bevare den jord, de er så afhængige af.

Det hjælper dem også til at komme i gang med at skabe lokalt kunsthåndværk til eksport, dyrke kakao og dragefrugter og begynde på vandkultur-projekter.

Det andet Ashéninka samfund i Brasilien har allerede stor erfaring med at eksportere produkter fra lokalsamfundet og vil derfor blive en vigtig sparringspartner i dette arbejde, siger Quispe til mongabay.com.

Rettigheder hjælper regnskoven

Læs videre på

https://www.verdensskove.org/node/35964