Rapport: Oppositionen har spildt åbenlyse muligheder i Zimbabwe

Forfatter billede

Zimbabwe er på den danske dagsorden de næste to dage, når folkelige organisationer og internationale donorer mødes i København, skriver Mellemfolkeligt Samvirke i en pressemelding torsdag.

De skal drøfte, hvordan det misregerede sydafrikanske land kommer på ret køl og undgår en gentagelse af den massive politiske vold, tortur og undertrykkelse fra 2008. Her tabte præsident Robert Mugabes parti Zanu-PF valget i stemmeboksene, men vandt det på en måde alligevel.

Vejen frem er omdrejningspunktet for en ny rapport om Zimbabwes tilstand, som udgives af Mellemfolkeligt Samvirke torsdag – samme dag, som repræsentanter fra Zimbabwes civilsamfund mødes til en åben konference, og dagen før, at Udenrigsministeriet er vært for et møde for internationale donorer.

– Det ser desværre ud til, at reformprocessen er i kæmpe krise og volden for alvor på vej tilbage, siger generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, Frans Mikael Jansen, og uddyber:

– Derfor er det nødvendigt, at vi nu ser kritisk på, hvordan vi får øget både det nationale og det internationale pres på magthaverne helt markant. Hvis vi ikke handler rigtigt nu, kan vi nemt stå med en katastrofe, der er endnu mere alvorlig, end det katastrofale voldsorgie vi så i 2008.

Rapporten “A Gathering Storm: Zimbabwe’s Final Hope for Reform?” viser, hvordan både civilsamfund og oppositionen har spildt åbenlyse muligheder ved ikke at benytte de 2 års frirum under samlingsregeringen til at mobilisere i landområderne, hvor der normalt ellers kun har været adgang for Mugabes partisoldater.

Den ser også på, hvad der bør ske både i og uden for landet, for at vold ikke følger med valg som i 2008.

Rapporten anbefaler at der etableres en decideret kampagne i regionen, som skal presse statslederne i det sydafrikanske samarbejdsforum SADC. Rapporten ser også på, hvordan sanktionerne kan bruges i en forhandling om indførelse af demokratiske reformer.

BAGGRUND (som udenrigsministeriet i København opfatter situationen):

I februar 2009 blev der indsat en overgangsregering i Zimbabwe, som brød præsident Roberts Mugabes hidtidige magtmonopol. Mugabe deler nu magten med premierminister Morgan Tsvangirai, den tidligere oppositionsleder.

Siden da er der opnået betydelige fremskridt i Zimbabwe, især på det makroøkonomiske område. På det politiske område sker der ligeledes fremskridt, om end mere trægt.

Den herved skabte forskydning i den politiske magtbalance giver anledning til optimisme for landets fremtid. Der er dog langt igen, før Zimbabwe kan kaldes frit og demokratisk.

En vigtig strømpil er, om de næste parlaments- og præsidentvalg bliver frie og retfærdige og ikke som tidligere valghandlinger (senest 2008) der martres af politisk motiveret vold, og om der inden valget vedtages en ny demokratisk forfatning.

Danmark understøtter den zimbabweanske overgangsregerings reform- og demokratiseringsbestræbelser med besøgsudveksling, politisk støtte og overgangsbistand.

Bistanden på 100 mio. kr. i 2010 og planlagte yderligere 200 mio. kr. i perioden 2011-12 er rettet mod 3 hovedområder:

1) Privatsektordrevet genopretning af landbrugsproduktionen;
2) rehabilitering af infrastruktur; og
3) fremme af menneskerettigheder, retssikkerhed og frie medier.

Den danske støtte kanaliseres indtil videre uden om den zimbabweanske regerings strukturer.

Yderligere oplysninger hos:
Chef for Danidas Afrika-kontor, Mette Knudsen,
tlf. 33 92 03 90.