SRSF-regeringen har som erklæret mål, at Danmark skal op på at yde en procent af sin nationalrigdom (bruttonationalindkomst = BNI) i bistand til verdens u-lande “over en årrække”. Årrækken kan godt gå hen og blive lang for ifølge nye tal er procentandelen direkte faldet i 2012.
Det fremgår af den seneste årsopgørelse fra udviklingskomiteen (DAC) i de vestlige landes samarbejdsorganisation, OECD, som nøje gennemlyser OECD-landenes udviklingsbistand i 2012.
I fjor udbetalte Danmark i alt 15,74 mia. kr. i udviklingsbistand svarende til 0,84 pct. af BNI.
I forhold til 2011 (det sidste år med VK-regeringen) er der tale om et fald i bistandsprocenten på 0,01 point – ikke en stigning, selv om den nye regering afsatte 234 mio. kr. ekstra i bistand på finansloven for 2012.
Udenrigsministeriet forklarer det onsdag i en pressemeddelelse med, at OECD’s opgørelse af udviklingsbistanden er baseret på udbetalinger, der typisk afviger lidt fra årets tilsagnsbevilling på finansloven.
Altså forskellen på, hvad man lovede og hvad man reelt udbetalte.
Tallet korrigeres for inflation og valutakursændringer. Faldet i bistanden tilskriver ministeriet bl.a. forsinkede udbetalinger på grund af den politisk vanskelige situation i Sydsudan og Mali, samt at det forventede bidrag til den Europæiske Udviklingsfond blev nedjusteret med 158 mio. kr. i fjerde kvartal 2012.
Manglende afløb til skrøbelige stater
Det betyder, at udviklingsminister Christian Friis Bachs (R) satsning på at yde markant større bistand til nogle af verdens mest kaotiske lande – eller skrøbelige stater, som de også kaldes – allerede nu har ført til reelle besparelser på hjælpen samlet set.
Ganske enkelt fordi dele af de afsatte midler ikke kan udbetales på grund af forholdene, der hersker i disse mere eller mindre sammenbrudte lande.
Friis Bach forklarer det sådan i en udtalelse onsdag:
“Vi ønsker bl.a. at bidrage til at løse de store udfordringer, en række skrøbelige lande som Afghanistan, Mali, Somalia og Sydsudan står over for. Det er også i vores egen interesse”.
“Men det tager tid, og udfordringerne i Mali og Sydsudan har forsinket indsatsen og givet et fald i udbetalingen for 2012. Ambitionen er dog uændret, og indsatsen vil derfor øges i den kommende tid, hvor det styrkede internationale engagement vil slå igennem”.
”Det fremgår af regeringsgrundlaget, at det er regeringens målsætning at øge Danmarks udviklingsbistand til 1 pct. af BNI over en årrække. Vi har derfor i finanslovene for både i 2012 og i 2013 øget budgettet for udviklingsbistanden og taget de første skridt til at indfri denne målsætning”.
“Det er vigtigt at understrege, at Danmark anerkendes for sit globale engagement, og at vi sammen med Luxembourg, Sverige, Norge og Holland er blandt de kun fem lande, som opfylder det internationale bistandsmål om at give mindst 0,7 pct. af BNI i udviklingsbistand”, slutter han.
OECD’s statistik kan findes på: http://www.oecd.org/dac/stats