MARRAKECH: Paris-aftalen er trådt i kraft. Den er en universel ramme og et bevis på en global konsensus for at reducere udledningen af drivhusgasser. Et skelsættende dokument som verdens religiøse ledere har taget til sig og støtter op om.
Den stærke, tværreligiøse erklæring, COP22 Interfaith Climate Change Statement to World Leaders, er en appel fra lederne af de store verdensreligioner og trossamfund og opfordrer alle lande til leve op til deres forpligtelser i Paris-aftalen ved at droppe investeringer i fossile energikilder og i stedet investere i vedvarende energi.
Ved et af dagens mange COP22-events – ”Faith, Foundations and Finance” -blev de moralske og finansielle perspektiver af overgangen fra fossile brændstoffer til grøn energi lagt frem af et panel bestående af religiøse ledere og ledende eksperter fra finansielle institutioner og fonde.
Et spørgsmål om etik – vi er alle moralsk forpligtede
Formand for investeringsfonden Mark Leonard Trust, Mark Sainsbury, argumenterer, at det globale momentum der er skabt i klimakampen, blandt religiøse grupper, bunder i en direkte sammenhæng mellem mellem tro og handling.
Det er et moralsk argument, der bunder i en logik om, at vi alle er forpligtede til ikke at skade hinanden – et budskab der er kernen i mange religiøse overbevisninger.
Det er i tråd med tro og overbevisning at handle moralsk på klimakrisen, vi skal gøre noget!
Mark Sainsbury, formand for Mark Leonard Trust
Sainsbury tror, at vi i fremtiden vil se flere og bedre standarder hos verdens banker, ift. hvem og hvad de låner penge til i den fossile brændstof-industri.
Fletcher Harper, direktør for partnerskabsorganisationen GreenFaith, understreger, at vores samfund må understøtte alt liv og den måde vi bruger ressourcerne på.
Harper pointerer, at den logik har spredt sig, fordi vi er vidner til at livet ødelægges på en gigantisk skala. De moralske rødder gror dybere og dybere i indsatsen for vores fælles jord.
Det er en unægtelig overbevisning at jorden er vores gave, vores værdier er domineret af kommercielle interesser og mennesker er blot forbrugere og en vare, det er en forkert måde at forstå jorden på,
Fletcher Harper, direktør i GreenFaith
Harper siger til slut, at det er meget vigtigt, at de religiøse organisationers aktiver bliver brugt i tråd med deres værdier.
Et humanistisk svar på menneskelig lidelse
Fossile brændstoffer er en reel trussel. Den USA-bosatte imam og leder af organisationen Green Muslims, Saffet Catovic, er stolt af at være i partnerskab med andre religiøse ledere da de underskrev COP22 erklæringen præsenteret i Marrakech i dag torsdag.
Catovic henleder opmærksomheden på det faktum, at der dør omkring 600.000 børn hvert år pga. fossile brændstoffer. Den islamiske Sharia-lov påbyder at udbedre og modarbejde skader på mennesker, og når børn dør, er det et krisetegn, der står i direkte strid med muslimers overbevising om børn som en gave fra Gud.
Disse stærke teologiske og universelle budskaber, er en presserende adressering af verdens ledere og den kollektive indsats for hurtig reducering i udledningen af drivhusgasser. De er samtidig en opfordring til de religiøse verdenssamfund om at forpligte sig i klimakampen.
Louise Lenander Petersen rapporterer fra COP22 og “ Green Zone” – hvor hovedformålet for aktører og deltagere er videns- og erfaringsdeling – det sker fra d. 7.-18. november 2016.