Røde Kors foreslår at flytte to mia. fra bistanden til at hjælpe flygtninge

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Røde Kors foreslår, at den danske regering tager minimum to milliarder kroner fra den langsigtede udviklingsbistand til af hjælpe flygtninge i og omkring lande, hvor der er krig og konflikt. Det skriver Berlingske tirsdag.

Danmark bør gå forrest og på den måde tilskynde, at de andre lande i EU går samme vej, mener organisationen.

Foreslaget kommer efter de seneste dages ulykker i Middelhavet, hvor op mod 1.000 mennesker er druknet i forsøg på, at komme til Europa fra Nordafrika.

Indsatsen over for den globale flygtningekrise er alvorligt underfinansieret – ikke mindst i forhold de såkaldte nærområdelande, lyder det fra organisationen.

Anders Ladekarl, organisationens generalsekretær, siger til Berlingske, at han ville foretrække, at bistanden – det samlede danske bidrag til humanitære indsatser og langsigtet udviklingsbistand – blev hævet, for at øge bidraget til flygtningekrisen.

Men det er urealistisk, når man ser på de politiske partiers udmeldinger, mener han.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) er ikke afvisende overfor Røde Kors’ forslag, men han beløbet er for stort, siger han til avisen.