”Det er bestemt blevet farligere at være homoseksuel. Jeg oplever mere stigma, diskrimination, og der er flere arrestationer og fængslinger, nogle gange uden gyldig grund.
Hvis politiet arresterer dig, bliver du ofte udsat for vold og totur. Nogle gange bliver du tvunget til at betale bestikkelse for at blive løsladt. Politiet bruger også tvungne analeksaminationer for at afgøre, om du er homoseksuel.
Det betyder, at jeg føler mig tvunget til at ændre mit liv på en masse områder for at beskytte mig selv. Hvordan klæder jeg mig, hvordan taler jeg, hvordan går jeg? Jeg kan for eksempel ikke tage et halstørklæde på eller gå med øreringe, fordi det kan blive opfattet som et tegn på, at jeg er LGBTI, og det vil medføre en risiko for, at jeg bliver holdt op på gaden og tæsket eller kidnappet. Det er skræmmende, og jeg føler mig tit bange. Faktisk føler jeg mig kun fri, når jeg er hjemme hos mig selv. ”
Hvad sker der, hvis folk i dit nærmiljø i Uganda finder ud, at du er homoseksuel?
”Jeg blev ekskluderet fra min familie, så dem har jeg ikke længere et forhold til. Der sker ofte. Så er der loven, som forbyder udlejere at leje boliger ud til homoseksuelle. Derfor ender de tit på gaden og uden mulighed for at søge hjælp hos familien. Min nuværende udlejer kender ikke til min seksualitet, og jeg skal passe meget på.
Endelig er der arbejdsgiverne eller kunder, hvis du er selvstændig. Hvis de finder ud af, at du er homoseksuel, bliver du enten fyret eller mister dine kunder. Alt det betyder, at vi ser mange LGTBI-personer, som ender som hjemløse uden mulighed for at forsørge sig selv.”
Hvordan påvirker anti-homoseksualitetsloven dig og andre mentalt?
”Der er rigtig mange mentale problemer blandt homoseksuelle. Posttraumatisk stress, angst og depression. Der er også mange selvmordsforsøg. Det er svært, fordi vi heller ikke kan bruge sundhedssystemet til at få behandlet vores mentale lidelser. Hvis vi skal tale med en psykolog, giver det jo ikke mening, medmindre vi også fortæller, hvad problemet er, altså at vi er homoseksuelle. Og hvis vi gør det, vil psykologen være forpligtet til at anmelde os. Derfor er det alt for risikabelt for os.”
Hvordan påvirker loven dit arbejde som LGBTI-aktivist?
”Der går rygter om, at hvis heteroseksuelle folk går ind ad vores dør, så kommer de ud som homoseksuelle. Så det er meget svært. Vores kontorer bliver stormet af politiet, og vi må gøre alt for at give indtryk at, at vi ikke er en LGBTI-organisation. Det betyder, at vi har meget svært ved at støtte LGBTI-personer i øjeblikket, og at vi har svært ved at finansiere vores arbejde”
Læs også: 20-årig mand risikerer dødsstraf for overtrædelse af Ugandas nye anti-homoseksualitetslov
Nick er anonymiseret, men hans rigtige identitet er Globalnyts redaktion bekendt. Selv ville Nick gerne have optrådt med navn, for han arbejder i en LGBTI-organisation, som mangler finansiering og anden støtte til at beskytte LGBTI-personer og bekæmpe den udbredte homofobi i landet. Journalisten har imidlertid vurderet, at det ville uansvarligt at afsløre hans identitet og organisationens navn, da en oversat version af artiklen vil kunne få alvorlige konsekvenser for Nick og andre i Uganda.
Jari Kickbusch er freelancejournalist.