• 2 år siden

  • 13:10

    Danmark sender kr. 10 mio. til oversvømmelseskatastrofen i Pakistan

    Pakistan har siden juni været ramt af voldsom monsunregn og øget afsmeltning fra gletscherne i Himalaya-regionen. Det har skabt voldsomme oversvømmelser og jordskred. For tiden står omkring en tredjedel af landet under vand, skriver det pakistanske dagblad Dawn.

    Knap 1.200 mennesker er omkommet i katastrofen, som langt fra er slut endnu. Mange huse, veje og broer er helt eller delvist ødelagt. Flere områder af afskåret fra omverdenen.

    Landets myndigheder har bedt om hjælp, og penge, mad og nødhjælp strømmer ind fra mange dele af verden – især fra Kina, Tyrkiet og De Forenede Arabiske Emirater.

    Nu har den danske regering bevilget 10 millioner kroner til FN’s flygtningehøjkommisariat, UNHCR, som hjælper med for eksempel telte, presenninger, sanitære produkter, tæpper og soveunderlag.

    Den pakistanske regering anslår, at det vil tage fem år at genopbygge det ødelagte og at det vil koste et beløb, som svarer til mere end 75 milliarder danske kroner.

    Læs mere: Pakistan peger fingre af rige lande efter katastrofale oversvømmelser

  • 2 år siden

  • 11:39

    Høje energipriser betyder én skoledag mindre om ugen i Bangladesh

    De skyhøje energipriser får Bangladesh til at spare på energien. Det vil man gøre ved at gøre arbejdsdagene kortere i regeringskontorer og banker. Desuden kommer børnene til at miste en ugentlig undervisningsdag i skolen. Det skriver France 24.

    De fleste skoler i Bangladesh er i forvejen lukket om fredagen, men nu bliver lørdag også en fridag for børnene. Tiltagene i Bangladesh for at dæmme op for elforbruget kommer på et tidspunkt, hvor FN’s verdensmål om uddannelse og skolegang til alle allerede har været ramt hårdt af nedlukninger, der fulgte af pandemien med Covid-19.

  • 2 år siden

  • 14:26

    I Singapore kan man igen dyrke sex med samme køn

    I Singapore er det igen lovligt at dyrke sex med et menneske af samme køn, skriver nyhedsbureauet AP

    Det bliver af LBGT+-organisationer set som et lille men vigtigt skridt for hele Asien og Stillehavsregionen.

    Der er dog ingen planer om at ægteskab mellem to kvinder eller to mænd bliver lovligt, har regeringen i østaten.

  • 2 år siden

  • 14:35

    Brasiliens Wall Street vender Bolsonaro ryggen

    São Paulo, Brasilien. Ved en stor demonstration for demokrati i går blev to åbne breve læst op, skriver Foreign Policy. Begge erklærer underskrivernes støtte til Brasiliens valgsystem, hvis uafhængighed og legitimitet på det seneste er blevet stærkt kritiseret af præsident Jair Bolsonaro op til landets kommende valg.

    De åbne breve er underskrevet af flere store organisationer i det sydamerikanske land, og tilslutningen kommer særligt fra økonomiske og finansielle institutioner samt prominente bankfolk. Finansverdenen har tidligere været trofaste støtter for den højreorienterede Bolsonaro.

    Kritikere frygter, at præsidenten forbereder et kup, hvis han taber valget, som meningsmålingerne indtil videre spår. Brasilianerne vælger deres næste præsident den 4. oktober, og valget ser ud til at stå mellem Bolsonaro og den tidligere præsident Luiz Inácio Lula da Silva – i folkemunde ‘Lula’.

  • 2 år siden

  • 12:18

    Honduras overvejer at flytte ambassade tilbage til Tel Aviv

    Det er kun et år siden, at Honduras valgte at følge den tidligere præsident Donald Trumps beslutning om at flytte ambassaden i Israel fra Tel Aviv til Honduras. Men nu bliver den måske flyttet tilbage igen, skriver Reuters.

    Den amerikanske beslutning om at flytte ambassaden til Jerusalem blev mødt af fordømmelse, da status for Jerusalem ikke endeligt er afgjort i forhandlingerne mellem Israel og Palæstina. Begge nationer mener at have ret til at kalde Jerusalem hovedstad.

    Beslutningen om at flytte ambassaden blev truffet af den tidligere højreorienterede præsident i Honduras, Juan Orlando Hernandez. Han er nu udleveret til USA for anklager om narkosmugling. Den nuværende præsident, Xiomara Castro, overvejer at flytte ambassaden tilbage til Tel Aviv, fortæller Honduras udenrigsminister.

  • 2 år siden

  • 14:00

    Den gennemsnitlige levealder i Afrika er steget

    Skrevet af Laurits Holdt

    Den forventede levetid for mennesker, der er født i Afrikas lande er siden 2000 steget fra 46 til 56 år. Det skriver det svenske netmagasin OmVärlden på baggrund af en rapport fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

    I samme periode er den forventede levealder på verdensplan steget fra 59 til 64 år. Ifølge Danmarks Statistik kan et barn født i Danmark i 2020 eller 2021 forvente at blive 81,5 år – husk at der er tale om gennemsnit.

    Mange flere afrikanere har i dag adgang til sundhedsydelser, fra 24 til 46 procent af befolkningen – og det betyder ikke mindst, at mødre i dag er meget mindre i risiko for alvorlige lidelser eller ligefrem død, når de er gravide og føder. Ligeledes har deres nyfødte og børn i dag har væsentlig større chance for at overleve.

    En væsentlig faktor er, at der er kommet mere styr på infektionssygdomme, som for eksempel Aids, der har kostet mange liv i Afrika og andre dele af verden. Her lurer der desværre en dårlig nyhed i horisonten, for som Jørgen Harboe forleden skrev i et blogindlæg her på siden, så er Aids igen på fremmarch i flere dele af verden. Indtil videre dog ikke i Afrika syd for Sahara.

    Man kan frygte, at pandemien vil betyde, at de positive udviklinger bliver rullet tilbage. For at undgå det er det afgørende, at der gøres en ekstra indsats, siger Louise Lindfors, generalsekretær for den svenske solidaritetsorganisation Afrikagrupperna til OmVärlden.

  • 13:17

    Marshalløerne er ikke længere Covid 19-fri

    Skrevet af Laurits Holdt

    Den lille østat Marshalløerne har siden pandemiens begyndelse undgået sygdommen, men mandag blev seks personer testet positive for Covid 19. Det skriver det newzealandsk medie RNZ International.

    Landet lukkede sine grænser i marts 2020, da pandemien for alvor tog fart. For tiden har landet et krav om, at man skal være i ti dages statskontrolleret karantæne, når man ankommer til landet. De seks positive har angiveligt ikke haft kontakt med nogen, der var i karantæne og har heller ikke selv rejst. Derfor er det lidt af et mysterium, hvordan de er blevet smittet.

    Som konsekvens af sygdommens entré i landet, har myndighederne udskudt skolestart, der ellers skulle have fundet sted i denne uge ligesom i Danmark.

  • 13:04

    Udviklingsministeren er blandt de mest ukendte politikere

    Skrevet af Laurits Holdt
    flemming_moller_mortensen_foto_steen_brogaard

    Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen søger seks danske unge til et nyt rådgivende ungdomspanel, hvor også otte afrikanske unge skal være med.


    Foto: Steen Brogaard
    Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S).
    Foto: Steen Brogaard

    Posten som udviklingsminister har aldrig været en billet til berømmelse, og sådan forholder det sig stadig, hvis man skal tro en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Danmarks Radio.

    På baggrund af undersøgelsen kårer DRs redaktion de ti mest populære politikere, de ti mest upopulære og de ti mindst kendte. Det er i denne tredje kategori, at nuværende udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) har opnået en tredjeplads.

    Han har siddet i Folketinget siden 2007, men 63 procent af deltagerne i undersøgelsen ved ikke, hvem han er.

  • 12:05

    Norsk Flygtningehjælp vinder stor humanitær pris

    Skrevet af Laurits Holdt

    Norsk Flygtningehjælp (Norwegian Refugee Council – NRC) er blevet tildelt dette år Conrad N. Hilton-fondens humanitære pris, som består i 2,5 millioner dollars i funding. Det skriver fonden på sin hjemmeside.

    Peter Laugharn, direktør for Conrad N. Hilton-fonden, siger blandt andet, at Norsk Flygtningehjælps arbejde for tiden er bydende nødvendigt, og at organisationen har evnen til at nå ud til mennesker under de vanskeligste forhold – og gøre det i stor skala.

    Fra FN’s generalsekretær, Antonio Guterres, lyder det blandt andet: ”Tildelingen af Conrad N. Hiltons humanitære pris 2022 til Norsk Flygtningehjælp er en anerkendelse af deres fremragende arbejde med en bred vifte af interessenter for at lette menneskelig lidelse. De Forenede Nationer værdsætter den lange erfaring, færdigheder og netværk, som NRC bringer til bordet, da vi arbejder tæt sammen for at imødekomme behovene hos flygtninge og fordrevne mennesker rundt om i verden.”