TV-kokken Nikolaj Kirk og hans kæreste, musikeren Karen Mukupa, rejser tit til fjerne kroge af verden. Nikolaj Kirk gør det for at få inspiration fra alverdens køkkener til sin mad og sine kogebøger.
Karen Mukupa følger nøje med i forandringer og fremskridt i udviklingslande. Ikke mindst i Afrika, hvor hun er født i Zambia og vokset op i Tanzania, indtil hun kom til Danmark som 15-årig.
I serien Ta’ en bid af Afrika går Nikolaj Kirk ombord i det afrikanske køkken, mens Karen Mukupa møder mennesker fra den nye, afrikanske middelklasse, der er fulde af ambitioner for deres og kontinentets fremtid.
Det første af tre programmer sendes tirsdag den 27. august klokken 20 på DR 2, fremgår det af en pressemeddelelse fra DR onsdag.
Fremtidens verdenskøkken
“Vi er trætte af at komme til Afrika og spise søde kartofler med zebrabøf og gnu-bearnaise. Vi vil have den rigtige mad, som de lokale spiser. Så nu er jeg taget på jagt efter fremtidens verdenskøkken.”
Sådan siger Nikolaj Kirk, mens han padler af sted i en papyrussump i Uganda på jagt efter en fisk, han altid har drømt om at fange og smage: Lungefisken, der er en rovfisk, som kan klare sig uden vand i flere år.
Når fisken er fanget – og det er ikke helt ufarligt – tilbereder Kirk den sammen med de lokale fiskere.
I de tre programmer laver han mad, som den spises af de lokale. Imens møder Karen Mukupa en kunstner og andre folk fra den middelklasse, som vokser frem overalt i Afrika i disse år.
Hun har altid interesseret sig for udviklingen i 3. Verdens-lande, og nu undersøger hun, hvordan den voksende velstand påvirker befolkningerne og de lande, hun og kæresten besøger.
På Insektjagt
I det første program er parret i Uganda i Østafrika, hvor proteinrige insekter er en populær spise. Nikolaj Kirk tager på jagt efter myrer udenfor hovedstaden Kampala, så han kan lave myrer i jordnøddesauce.
Karen Mukupa tager på natklub med Ugandas helt store musikstjerne, den kvindelige rapper Keko på 25, der med Sony i ryggen arbejder på et internationalt gennembrud.
Senere taler Karen, der selv er musiker, med Keko om, hvordan det er at være kvinde i den voldsomt mandsdominerede, afrikanske musikbranche.
Fisk og fremtidens banker
I seriens andet program er der lungefisk på menuen, og mens Nikolaj Kirk er på jagt efter rovdyret, møder Karen fiskeren Patrick Magala, der med fremtidssikrer sig selv og sin familie ved også at drive en mobilbank.
I Afrika har pengeoverførsler via mobiltelefonen længe været i gang, sådan som det nu er ved at komme herhjemme.
Mad i 45 graders varme
I det tredje og sidste program er parret i verdens nyeste land, Sydsudan. Her holder Afrikas næststørste stamme, dinkaerne, til. I en landsby får Nikolaj Kirk lov at købe en af dinkaernes dyrebare køer, så han kan tilberede et festmåltid.
Karen Mukupa møder sydsudaneseren David Ayuen, der også er dinka, men som måtte flygte på grund af krigen mellem Sydsudan og Sudan, da han var en ganske ung dreng.
Efter mange år i udlandet er han kommet tilbage til sin hjemegn. Karen taler med ham om, hvordan han balancerer sit moderne liv med godt job, hus, bil og iPad med den gamle og traditionsrige dinkakultur, som han er født ind i.
Hvordan David Ayuen gør det – og hvordan det lykkes Kirk at få slagtet sin nyindkøbte ko i landsbyen i 45 graders varme, kan man se på DR2 fra den 27. august, når serien Ta’ en bid af Afrika har premiere.
Yderligere oplysninger hos:
Programtilrettelægger Mai Rasmussen
tlf. 23 49 37 68 og e-mail: [email protected]
Anna Katrin Nørgaard, tlf. 21 60 80 33
Mere om Karen Mukupa på http://da.wikipedia.org/wiki/Karen_Mukupa