Er Danmark ved at gå bort fra princippet om at menneskerettighederne spiller en central rolle ved tildeling af danske statsmidler til udviklingsformål? Der burde ikke være nogen tvivl på dette område, men det må give anledning til stærk undren, at Uganda angiveligt skal have flest udviklingspenge, når regeringen vil sende støtte til Afrika. Jeg henviser til Mads Vestergaards ”kort nyt” i DR den 2. september, ‘Uganda skal have flest udviklingspenge, når regeringen vil sende støtte til Afrika‘.
Jeg har tidligere både overfor den nuværende og den tidligere regering givet udtryk for kritik af Uganda, ikke mindst som følge af en lovgivning, der gør det forbudt i dette land at identificere sig som lgbt-person.
Ifølge BBC den 30. maj 2023 kan en dom i Uganda for homoseksuelle handlinger medføre livstidsstraf og i såkaldte ”skærpede omstændigheder” dødsstraf. En lovgivning, der har skabt forståelig uro i dele af den ugandiske befolkning.
Danmark bør, som jeg ser det, forholde sig konkret til denne ugandiske lovgivning, som BBC betegner som en af de hårdeste i verden. Den er oplagt i strid med vores opfattelse af menneskerettighederne, og det virker derfor helt paradoksalt, at Uganda fremover ifølge Mads Vestergaard ”bliver den største afrikanske modtager af bistand fra Danmark”. Udviklingsministeren skylder danskerne enforklaring på denne besynderlige fordeling af danske udviklingsmidler.
Der har længe været bekymring om den ugandiske præsidents fortolkning af begrebet demokrati, senest ved præsidentvalget. Med den ovenfor omtalt lov er der ekstra grund til at overveje om Uganda i det hele taget kvalificerer sig til modtagelse af dansk statsstøtte. Som jeg ser det, bør Danmark være konsekvent og i tråd med vores værdigrundlag indstille statsstøtten til Uganda. Begrundelsen for en sådan beslutning forekommer oplagt. Om danske NGO’er kan finde basis for en indsats for truede grupper i Uganda, er en anden sag. Her kan danske statspenge måske komme mere i spil, uden at det af den grund kan fortolkes som støtte til de ugandiske myndigheder.
Menneskerettighederne er truet mange steder i verden. Lad os derfor bruge danske midler til støtte for lande, der virkelig respekterer disse rettigheder. Derfor bør Danmark også gøre Uganda til et tema i EU-sammenhæng.
Viggo Fischer er tidligere medlem af Folketinget for de Konservative og tidligere formand for Folketingets udenrigsudvalg.
Indlægget er udelukkende udtryk for skribenternes holdning.
Ligger du inde med et emne, du gerne vil debattere? På Globalnyt er alle velkomne i vores debatsektion, så tag endelig kontakt.
Er debatindlægget klar, eller har du et udkast eller blot en idé, så send os meget gerne en mail til [email protected].