“Måske bliver det allersværeste for os nu selv at skulle formulere alt det, Knud kunne sige med den største selvfølgelighed og overbevisning. Nemlig, at vi kæmper for vores børn og børnebørn. Og at vi er forpligtede på den verden vi lever i,” siger Kurt Svennevig Christensen, formand for Levende Hav.
“Knud var klima- og miljøforkæmper, men også engageret i socialpædagogisk arbejde. Og en nærmest krigerisk modstander af krig og våben,“ fortæller Kurt Svennevig Christensen.
De to arbejdede sammen i små 40 år – først som fiskere side om side på hver sin kutter. Senere i Fiskerikollektivet, som havde til formål at skabe rammer for et positivt udviklingsforløb for socialt udsatte unge. Til sidst i Levende Hav, der samlede forskellige mennesker, der på ene eller anden måde har deres faglige kundskaber og daglige virke knyttet til havet, og som vil arbejde for at genoprette og bevare havets mangfoldighed og ressourcer.
Knud Andersen sejlede kutteren “Anton” til tre store arrangementer i år, Foodfestivalen i København, Naturmødet i Hirtshals og Folkemødet på Bornholm, efter at have gennemgået en stor operation for strubecancer i marts måned. Men i sidste måned viste det sig at sygdommen havde bredt sig.
“Knud var indbegrebet af Verdensmålene,“ siger Kurt Svennevig Christensen til Globalnyt.De 17 mål, som alle verdens lande har lovet at nå inden år 2030, sætter kursen mod en mere bæredygtig social udvikling for verden. Levende hav er netop en forening, der prøver at forene de miljømæssige hensyn med økonomiske, sociale og fritidsmæssige interesser i havet. Foreningen arbejder for en fiskeripolitik, der bygger på forsigtighedsprincipper i udnyttelsen af havet.
Forsigtighed prægede ikke Knud Andersens aktivisme. For bare to år siden blev han smidt ud af havnen i Gilleleje, hvor hummerfiskerne ikke ville høre på hans snak om alternative fangstmetoder. Skipperen måtte pakke sine plancher og sejle kutteren “Anton” ud af havnen. Han var ikke velkommen.
“Knud var aldrig i tvivl om, at han havde ret,” siger Levende Havs formand.
Ude i verden arbejder foreningen for at sikre grundlaget for oprindelige og traditionelle fiskerbefolkninger. Typisk småfiskere, der er klemt i konkurrencen med de store fiskere og de store markeder.
Fisker til fisker samarbejde, kalder Kurt Svennevig Christensen det, når Levende Hav nu snart sender grej til Tanzania, som støtte til lokale kvindelige fiskere der. Herudover har foreningen støtte fiskere i Somalia og Eritrea og for eksempel også ved Aralsøen mellem Kazakhstan og Usbekistan. Små projekter, som gør livet lidt lettere for kollegaer i fattigere lande.
Den seneste statusopgørelse fra FN om Verdensmålene viser, at verden ikke er på rette kurs på de to områder, som Knud Andersen virkelig brændte for. Mål 13 om klima og mål 14 om livet i havet.