Søren Pind og Lykke Friis besøger klimaudsatte øer i Det indiske Ocean

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Udviklingsminister Søren Pind (V) og klima- og energiminister Lykke Friis (V) besøger Maldiverne i Det indiske Ocean den 20.-22. november 2010, skriver udenrigsministeriet i en pressemelding onsdag

Danmark gav, sammen med andre bistandsdonorer tilsagn om særlig støtte til gruppen af små og lavtliggende ø-stater, heriblandt Maldiverne, på klimakonferencen i København i december sidste år (COP 15).

Disse stater står over for helt særlige udfordringer som følge af klimaforandringer, herunder især stigende vandstand i verdenshavene.

Den særlige støtte skal hjælpe ø-staterne i deres tilpasning til klimaforandringerne og bidrage til at initiativer kan igangsættes allerede fra 2011. Ministrene besøger Maldiverne for at starte det første danske initiativ og sætte fokus på vigtigheden af at få tilsagnene ud at arbejde.

Maldiverne

Ministrenes besøg sker for at følge op på tilsagnet givet under COP15 om at yde hurtig start-finansering til særligt udsatte u-lande. En del af Danmarks finansiering gives i 2010 i direkte bilaterale samar-bejdsprojekter, og målrettes i år 3 udvalgte lande – Kenya, Indonesien, Maldiverne – med mulighed for at udbygge dette i 2011.

Der er i UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change) forhandlingerne fokus på, at den lovede hurtige støtte kommer i gang, og mange lande har peget på netop ø-staterne som oplagte at satse på.

Med projekterne vil Danmark gå forrest med konkrete støtteinitiativer op til COP16 i Mexico i december og lægge pres på andre lande til også at få deres lovede støtte ud at arbejde, hedder det.

Maldiverne spiller en fremtrædende rolle i Organisationen af Små Udviklings-ø-stater (Small Island Development States – SIDS). Maldiverne selv står overfor meget alvorlige udfordringer med hastigt tiltagende erosion af kystlinjer, hyppigere oversvømmelser af stadig flere øer, truede ferskvandsressourcer og stigende afhængighed af importerede fossile brændstoffer og importerede fødevarer.

Udviklingsministeren og klima- og energiministeren vil med Maldivernes miljøminister og relevante myndigheder drøfte anvendelsen af dansk støtte til at imødegå nogle af de klimaudfordringer, landet står overfor.

Støtten til Maldiverne gives under den danske klimapulje. Der er fokus på opbygning af lokal kapacitet til håndtering af klimaforandringer, på vedvarende energi og på sikring af ferskvandsressourcer.

Øsamfundet i det Indiske Ocean udgøres af 1.200 koraløer og -skær, hvoraf kun 192 er permanent beboede. Øgruppen befinder sig sydvest for Indien og Sri Lanka. Højden over havoverfladen overstiger ikke 3 meter.

Bortset fra kokospalmer – der er meget udbredte – er bevoksningen spar-som. Klimaet er tropisk og præget af monsunen. Der findes ikke mineral- eller energiforekomster. Fiskebestanden er vigtigste naturressource.