Sri Lanka: Borgerkrigen er slut, men nu …

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Det er et af de spørgsmål, som søges besvaret på den store konference om menneskerettighederne på Sri Lanka – ”Den glemte konflikt” – som Socialdemokraterne indbyder til. Konferencen finder sted onsdag 17.april i Fællessalen på Christiansborg.

En række fremtrædende politikere deltager. De to tidligere udenrigsministre Mogens Lykketoft (S) og Per Stig Møller (K) indleder med oplæg om henholdsvis internationale perspektiver på konflikten og dansk Sri Lanka-politik 2001-2010.

Krigs-forbrydelser

Sri Lankas hær påførte separatist-bevægelsen de tamilske tigre det endelige nederlag i maj 2009 efter 26 års brutal borgerkrig, men beskyldninger om krigsforbrydelser begået af hæren i de afsluttende faser af krigen, som kostede i tusindvis af civile tamiler livet, skæmmer stadig regeringen.

Regeringen har nemlig kategorisk afvist sådanne beskyldninger, som bl.a. er fremsat i en FN-rapport fra 2010. Den fastholder, at den er på forsoningens vej og er ved at genopbygge landets ødelagte nord – tigrenes højborg.

Præsident Mahinda Rajapaksa lovede ellers umiddelbart efter afslutningen af borgerkrigen, at eventuelle krigsforbrydere ville blive retsforfulgt, men det er ikke sket. Han har stillet sig tilfreds med sin egen ”sandhedskommission”.

(FN-rapporten frifinder ikke tigrene, men siger, at begge parter gjorde sig skyldige i krigsforbrydelser mod civile).

Angreb på tamil-sprogede aviser

Et egentligt retsopgør er det således ikke blevet til, den politiske opposition er både splittet og svag og verdens opmærksomhed har fokus på andre konflikter.

Der var ikke mange andre end BBC, der i begyndelsen af april rapporterede om angreb på den tamilske pro-oppositions avis Uthayan. Maskerede mænd angreb redaktionen i Kilinochchi, gennembankede de ansatte og ødelagde inventar.

Det er fjerde gang i år, at tamil-sprogede aviser eller deres forhandlere er blevet angrebet, og Sri Lanka anses stadig for et af de farligste steder for kritiske journalister.

Mange journalister har måttet flygte for at redde livet.

En af dem er Rohitha Bashana Abeywardane, der er koordinator af ”Journalists for Democracy in Sri Lanka”. Han lever nu i eksil i Tyskland og er en af de tre fremtrædende tamilske oplægsholdere på konferencen.

De øvrige er Gajendrakumar Gangaser Ponnambalam, leder af ”All Ceylon Tamil Congress” og tidligere medlem af det sri lankanske parlament, og Jeyashanker Murugiah, medlem af ”Transnational Government of Tamil Eelam Parliament”. Han er bosiddende i England.

Demokrati eller retsopgør?

Den danske Sri Lanka-ekspert Mikkel W. Kaagaard, der har skrevet bogen ”Sri Lanka – fra selvstændighed til selvmordsterrorisme” fra 2008 og artikler om bl.a. manglende retsopgør efter borgerkrigen giver et oplæg, hvor han spørger: Demokrati eller retsopgør?

Hans konklusion er, at der ikke bliver tale om et retsopgør, da det vil belaste regeringen, så den mister magten. Derfor kan man ikke tale om demokrati på Sri Lanka.

Og han vil belyse, hvorfor det er vigtigt at forstå, at der ikke er een konflikt i Sri Lana men to. Efter opgøret med tigrene er det nemlig konflikten mellem de to stridende singalesiske parti-alliancer, der igen er blusset op. Forståelsen for den konflikt er nødvendig, hvis man fra international side skal engagere sig/gribe ind i udviklingen, mener han.

Anthony Sylvester, 3F, bidrager med et oplæg om faglige rettigheder på Sri Lanka.

Læs det fulde program i Kalenderen – og hast med en tilmeldelse inden tidsfristen.

Se
http://www.u-landsnyt.dk/kalender-indhold/konference-en-glemt-konflikt-og-menneskerettighede