De foreløbige resultater fra parlamentsvalget i Sri Lanka tyder på, at den siddende premierminister Ranil Wickremesinghe kan blive på posten, da hans parti UNP står til at vinde. Resultatet er dog ikke officielt bekræftet endnu.
Hovedudfordreren var Mahinda Rajapaksa, der indtil januar var landets præsident og en af landets politiske sværvægtere. Han har været præsident i to valgperioder, 2005 til 2010 og 2010 til 2015. Før det var han premierminister fra 2004.
Læs mere: Sri Lanka: Eks-præsident håber på politisk comeback (17.08.2015)
Der har været stor spænding om valget udfald og regionens stormagter har fulgt det nøje.
Geopolitiske interesser
Hos den ene af stormagterne, naboen Indien, er der tilfredshed med resultatet, skriver landets store dagblad Times of India. Rajapaksa har stået for en politik, der førte Sri Lanka politisk mod Kina, som er Indiens rival i stormagts-kapløbet.
Kina har en ambition om at blive en dominerende militærmagt i det Indiske Ocean og arbejder derfor på at etablere en kæde af venligtsindede havne, som dets krigsskibe kan anløbe på strækningen mellem Kina og Afrika.
Nederlag til Kina
Rajapaksa åbnede Sri Lankas havne for kineserne – til Indiens store fortrydelse. Hans nederlag i valget ses derfor som en sejr til Indien i dets rivalisering med Kina, skriver Times of India.
Indiens premierminister Narendra Modi har via Twitter ønsket Sri Lankas siddende premierminister tillykke med valget og skrev, at han håber på at landene vil styrke deres bånd.
Ifølge en iagttager, Brahma Chellaney, som avisen har talt med, vil rivaliseringen nu flytte sig til Maldiverne, der er Kinas plan B. Her har regeringen for nylig ændret loven, så det bliver nemmere for kinesere at købe jord.
Valget er også en sejr for Sri Lankas præsident Maithripala Sirisena, der støtter den siddende premierminister og selv besejrede Rajapaksa ved præsidentvalget i januar.
Sirisena opfattes som reformvenlig og har varslet et opgør med tidligere tiders brud på menneskerettighederne og har lovet at retsforfølge medlemmer af politi og militær, der mistænkes for overgreb.