Sri Lanka: Eks-præsident håber på politisk comeback

15206254863_8444b1c0be_k
Forhnværende præsident Mahinda Rajapaksa håber på et comeback i toppen af srilankansk politik.
Foto: Vikalpa, Maatram and Groundviews/Centre for Policy Alternatives (CPA)
Laurits Holdt

Valgstederne til mandagens parlamentsvalg i Sri Lanka lukkede kl. 16 og det forventes, at der foreligger et resultat tirsdag.

De to dominerende partiet er UNP, der ledes af landets præsident Maithripala Sirisena og UPFA, der har landets tidligere præsident Mahinda Rajapaksa som spidskandidat.

Håber på comeback

UPFA fører i meningsmålingerne og Rajapaksa håber på en comeback på den politiske scene. I januar tabte han noget overraskende præsidentvalget til sin tidligere sundhedsminister Sirisena.

Ifølge flere internationale medier er stemmeprocenten på omkring 70 procent og der er ingen rapporter om vold eller andre væsentlige uregelmæssigheder under valget. Op til valget er fire personer blevet dræbt i politisk motiveret vold.

Når det nye parlament træder sammen skal præsidenten udpege en premierminister. Hvis UPFA får flertal vil præsidenten være under stort pres for at pege på Mahinda Rajapaksa. Det afviser han dog at gøre.

Godt forhold til andre partier

Præsidentens parti UNP har en godt forhold til nogle af landets mindre partier og det kan være afgørende, når fordelingen af de 225 mandater ligger fast.

Hvis UNP får flertal, eventuelt sammen med de mindre partier, er det sandsynligt, at den nuværende premierminister Ranil Wickremesinghe fra UNP fortsætter.

Rajapaksa deler vandene i landet. For mange er han en helt – præsidenten der knuste den tamilske oprørsbevægelse de Tamilske Tigre og bragte fred til landet i 2009. For andre er han en brutal og korrupt leder.

Læs også: Øjeblikket er nu: Rapport fra et srilankansk “forår” (22.04.2015)

Den nye præsident har i sine syv måneder på posten taget skridt til at gøre op med tidligere regeringers brud på menneskerettighederne og det har fået iagttagere til at tale om et ”srilankansk forår”.

Læs også: Sri Lanka: Retfærdighed på vej med fem års forsinkelse (13.08.2015)