Hos Socialdemokraterne sker det i skikkelse af en svækket METTE GJERSKOV, der fik et dårligt personligt valg, og hos Liberal Alliance med et helt nyt og uprøvet navn i dansk politik, nordjyske CHRISTINA EGELUND, der overtager posten efter den politisk bomstærke stemmesluger, Mette Bock.
Bock forfremmes til udenrigsordfører, gruppesekretær og medlem af Folketingets præsidium.
Hos de radikale og Socialistisk Folkeparti skal to tidl. udenrigsministre – MARTIN LIDEGAARD og HOLGER K. NIELSEN – passe u-landene ved siden af så meget andet.
48-årige Lidegaard skal, udover at være udenrigsordfører, f.eks. klare tunge poster som finans- og forsvarsordfører, mens hans superkorte forgænger på ministerposten (to måneder) den 65-årige SF-veteran også skal være europa-ordfører samt forsvars- og kulturordfører.
Kun den ene af dem har haft direkte tilknytning til det danske u-landsmiljø, nemlig Martin Lidegaard.
Fra 1995 til 2001 var den altid velformulerede cand.comm. informationschef og vicegeneralsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke og formand for det grønne netværk af miljø-, og udviklingsorganisationer i Danmark, 92-gruppen.
Her havde han ansvar for bl.a. politikformulering på nationalt, europæisk og internationalt niveau, presse, medlemsforening, oplysningsarbejde og Mellemfolkeligt Samvirkes hjemmeside.
Til gengæld har Holger K. Nielsens partiformand, PIA OLSEN DYHR, en fortid som ansat i u-landsmiljøet.
To der gled ud – og Naser Khader
Hos SF gled den hidtidige selvstændige u-landsordfører, TRINE PERTOU MACH, ud efter et katastrofalt dårligt personligt valg, og hendes forgænger på posten, LISBETH BECH POULSEN, der kom ind i tinget igen, får helt andre opgaver at passe, bl.a. bliver hun gruppesekretær.
Hos de radikale var LONE LOKLINDT en meget aktiv u-landsordfører, men hun gled ud ved valget den 18. juni, der sønderslog de radikale.
Begge partier blev halveret til henholdsvis otte radikale og syv folkesocialister ved folketingsvalget og har brug for at koncentrere alle kræfter i de decimerede folketingsgrupper.
På den anden side får Folketingets mindste parti, de konservative, med kun seks mandater fortsat en særlig ordfører for udviklingsbistand, som ikke også er udenrigsordfører. Det er NASER KHADER, der tillige bl.a. skal dække menneskerettigheder, Udenrigspolitisk Nævn samt udlændinge og integration.
Her var den ikke-genvalgte tidl. partiformand, LARS BARFOED, både udenrigs- og udviklingsordfører i samvirke med fhv. udenrigsminister PER STIG MØLLER, som sad på den betydningsfulde formandspost i Folketingets udenrigsudvalg.
Svækket Christian Juhl
Hos Enhedslisten beholder man personadskillelsen mellem udenrigs- og udviklingsordfører, idet en internt svækket politiker i partiet, CHRISTIAN JUHL, fortsætter på den sidste post.
Hans hidtidige hverv som arbejdsmarkedsordfører overtages af den 68-årige fagforeningsmand, Finn Sørensen, som dermed skal tage dagpengeslagsmålet. Juhl får lov til at være arbejdsmiljøordfører.
Christian Juhl startede ud som både udenrigs- og udviklingsordfører og arbejdsmarkedsfører efter sit indvalg i september 2011.
Men den 62-årige specialarbejder og lærer blev i oktober sidste år skubbet ned i rækkerne. Han kunne fortsætte som arbejdsmarkeds- og udviklingsordfører, mens forsvars- og udenrigsområderne overgik til den noget yngre Nikolaj Villumsen (32), som også blev genvalgt her i juni.
Tabet af hans mest fremtrædende post som udenrigsordfører kom bl.a. efter, at Christian Juhl gjorde sig bemærket med et debatindlæg i Politiken om krigen mod Islamisk Stat (IS), der står bag videofilmede halshugninger og andre brutale drab i Syrien og Irak.
I indlægget gjorde Juhl sig til talsmand for, at “der skal indgås dialog med IS, uanset hvor vanskeligt det kan se ud”. Den udmelding blev der dog omgående skudt ned af partiets retsordfører, Pernille Skipper.
Juhl må se på, at hans revser, Pernille Skipper, fortsætter som gruppenæstformand og at en hel nyindvalgt, Jakob Sølvhøj, stryger forbi og bliver gruppenæstformand sammen med hende.
60-årige Jakob Sølvhøj tog Enhedslistens ene mandat i Vestjyllands Storkreds. Han kommer fra fagbevægelsen, hvor han er formand for fagforbundet FOA’s Pædagogiske Sektor.
Jakob Sølvhøj har samtidig i mange år været engageret i internationalt solidaritetsarbejde i form af projekter for børn og unge i bl.a. Nicaragua og Bolivia gennem NGOen International Børnesolidaritet, som han også er formand for.
Han er søn af Hans Sølvhøj (1919-1989), der var socialdemokratisk kulturminister 1964-66 og senere hofmarskal fra 1976 til sin død. Selv stillede Jakob Sølvhøj som ung op for kommunisterne til kommunalvalg i hjemkommunen Helsingør.
Venstres nye udenrigsordfører
Hos Venstre overtager MICHAEL AASTRUP JENSEN hvervet som udenrigsordfører efter tidl. udviklingsminister SØREN PIND, der er blevet justitsminister i den nye smalle Venstre-regerng.
Aastrup Jensen samler samtidig hvervet som udviklingsordfører op fra JAKOB ELLEMANN-JENSEN, der er forfremmet til politisk ordfører.
Se mere i denne artikel
Venstre fik ellers en nærmest skræddersyet udviklingsordfører ind ved juni-valget, nemig soldaten og diplomaten Marcus Knuth, som bl.a. har tjenestegjort i Afghanistan.
Han opnåede 6.849 personlige stemmer i Sjællands storkreds – men er nu blevet udlændinge-, integrations og boligordfører samt Grønlandsordfører.
Den 39-årige nye udenrigs- og udviklingsordfører har prøvet at være udenrigsordfører før, nemlig fra 2010 og frem til valget i september 20111. Han sad i den periode også i Folketingets udenrigsudvalg.
Michael Aastrup Jensen var næstformand for den danske delegation til Den Parlamentariske Forsamling for EU-Middelhavsområdet (UfM-PA) 2007-2010 og delegeret ved FN’s 63. generalforsamling i 2008.
Politisk aktiv siden han var 14
Han har været aktiv i politik, siden han som 14-årig meldte sig ind i Venstres Ungdom og Venstre i Randers.
Han stillede første gang op til byrådsvalget i Randers i 1997, hvor han blev valgt med næstflest stemmer af alle Venstres kandidater.
Byrådsvalget i 2001 var et jordskredsvalg, da det var første gang nogensinde, at en Venstremand besatte borgmesterposten og første gang siden 1950’erne, at det “røde” Randers fik en borgerlig borgmester. Jensen blev desuden med sine 25 år den yngste borgmester nogensinde i Danmark.
I efteråret 2004 besluttede daværende folketingskandidat for Venstre i Randerskredsen, Claus Hjort Frederiksen, at flytte til en kreds tættere på sin bopæl. Aastrup Jensen blev ny folketingskandidat i kredsen og valgt ind i februar 2005 med næstflest stemmer af alle Venstres kandidater i det daværende Århus Amt.
Han sluttede sin borgmestertid pr. 31. december 2006 og blev genvalgt ved folketingsvalget i november 2007, hvor han med 10.532 personlige stemmer blev nr. 2 af alle Venstres kandidater i Østjylland og var med i top fem over alle kandidater i Østjylland.
Ved Folketingsvalget 2011 blev han genvalgt for anden gang. Med 10.280 personlige stemmer i Østjyllands Storkreds sikrede han det andet mandat for Venstre og var samtidig blandt de tre største stemmeslugere i Østjyllands Storkreds.
Ved seneste valg i år blev han genvalgt, dog med et betydeligt lavere stemmetal – 6.849.
Han har siddet i bestyrelsen for Randers Regnskov og er gift med cand. jur. Helene Maria Biendzus Aastrup Jensen.
Liberal Alliance
Hos Anders Samuelsens Liberal Alliance slog den lokale kandidat og erhvervskvinde, CHRISTINA EGELUND, københavneren Thyra Frank i Nordjylland og bliver nu bl..a udviklingsordfører, såvel som europaordfører, iværksætterordfører og turisme- og IT-ordfører.
37-årige Egelund er medejer af Jambo Feriepark ved Saltum i Vendsyssel, hvor hun har arbejdet til daglig. Derudover har hun siden 1. januar 2013 siddet i VisitDenmarks bestyrelse og er derfor stærkt interesseret i turisme-erhvervet.
Hendes udenrigsinteresser har helt koncentret sig om EU og hun var opstillet som partiets spidskandidat ved seneste valg til Europa-parlamentet uden dog at komme ind.
I tråd med Liberal Alliances program gik hun ikke ind for euroen, en bankunion, finanspagt eller velfærdsydelser på tværs af grænser.
Christina Egelund vurderes som en svækkelse på u-landsområdet i forhold til sin markante og indsigtsfulde forgænger, Mette Bock, men sådan blev brikkerne lagt.
De blev også lagt sådan, at Ole Birk Olesen bliver formand for Folketingets magtfulde finansudvalg til gengæld for at Liberal Alliance pegede på Pia Kjærsgaard som formand for Folketinget efter Mogens Lykketoft (S).