Statsministeren indvier dansk u-landsprojekt i Nicaragua i dag

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Opdateret

Anders Fogh Rasmussen (V) er nu for første gang siden han blev statsminister i november 2001 på officielt besøg i et af de danske programsamarbejdslande for u-landsbistanden. Det er Nicaragua i Mellemamerika, som han gæster fra torsdag den 13. november til lørdag den 15. november, erfarer u-landsnyt.dk

Besøget finder sted i forbindelse med et dansk erhvervsfremstød i Mexico de foregående dage, som Anders Fogh Rasmussen står i spidsen for.

Statsministeren ankom til Nicaraguas hovedstad, Managua, midt på dagen torsdag og mødtes samme eftermiddag med præsident Enrique Bolanos Geyer i præsidentpaladset, Casa Presidencial. Derefter gik turen til nationalforsamlingen Asambla Nacional, hvor blandt andre parlamentsformanden talte.

Hen under aften var der møde med Nicaraguas statsanklager, Dr. Francisco Fiallos, i medfør af Danmarks støtte til kampen mod korruption. Også landets miljøombudsmand mødtes statsministeren med.

Danmark har sammen med de øvrige nordiske lande støttet korruptionsbekæmpelse og bedre regeringsførelse. Bl.a. har Norden støttet dannelsen af en anti-korruptionsenhed, der var medvirkende i den proces, som i slutningen af sidste år kulminerede med eks-præsident Alemans anholdelse for korruption.

Torsdag aften var der gallamiddag i præsidentpaladset med præsident Geyer som vært.

Fredag morgen (i dag) går turen med fly til byen Pearl Lagune på Atlanterhavskysten, hvor Anders Fogh skal indvie en mindre dansk-finansieret havn. Støtte til transportsektoren har længe været et af tyngdepunkterne i den danske bistand til landet.

Senere på formiddagen fortsættes med hurtigbåde igennem mangroveskove til byen Bluefields, hvor den lokale guvernør og borgmester tager imod, og lidt senere får statsministeren en orientering om transportsektorprogrammet.

Det er der også god grund til. I en ellers flot evaluering (eksaminering) af Danmarks bistand til Nicaragua sidste år blev en del af støtten til netop denne sektor, istandsættelsen af en række hovedveje, fremhævet som et negativt islæt.

I den nordlige del af landet og på Atlanterhavskysten er der med lokal arbejdskraft bygget 48 km biveje, 28 små broer og 2 havnemoler. Statsministeren flyver fra Bluefields til byen Muelle de los Bueyes for herfra at køre på en nyistandsat jordvej, finansieret af Danida, til byen Las Pavas. Han skal indvie vejen sammen med Nicaraguas transportminister, Pedro Solorzano Castillo.

Efter tilbagekomsten til Managua er der fredag aften reception på statsministerens hotel, hvor bl.a. danskere i Nicaragua er indbudt. Hjemrejsen sker lørdag fomiddag den 15 november med ankomst i Kastrup dagen efter.

Det er lidt ironisk, at netop statsministeren for et parti, som i sin tid var lodret imod, at Nicaragua skulle have dansk udviklingsbistand, nu gæster landet. Det var dengang Uffe Ellemann-Jensen (V) sad som udenrigsminister (1982-93) og det venstreorienterede Sandiniststyre sad ved magten i Managua.

Den første danske hjælp i større stil var et tilsagn i 1981 om genopbygningsbistand efter borgerkrigen på i alt 15 mio. kr., der især skulle anvendes i sundhedssektoren med Folkekirkens Nødhjælp og WUS, det nuv. Ibis, som operatører.

I 1989, da den dav. KV-regering og Folketinget udpegede de 12 første programsamarbejdslande, som i særlig grad skulle nyde godt af dansk bistand, var Nicaragua ikke med i kurven. Ellemann var ikke til at hugge og stikke i. Først da den socialdemokratiske udviklingsminister, Helle Degn, kom til i januar 1993, kom der skred i sagerne. Samme år blev Nicaragua udnævnt til programsamarbejdsland og ved årsskiftet 1994-95 åbnede Danmark en ambassade i Managua.

Ligesom for Bolivias vedkommende var der i høj grad tale om et “socialdemokratisk projekt” – partiet, herunder den mangeårige u-landsordfører og Styrelsesformand Chr. Kelm-Hansen, ønskede dansk bistand repræsenteret på den vestlige halvkugle. Og sådan blev det, da håndfaste Helle Degn kom til.

Det danske udviklingssamarbejde med Nicaragua omfatter nu sektorerne transport, landbrug og miljø, og et program indenfor uddannelsessektoren er også på vej. Landet modtog sidste år 197 mio. kr. i dansk bilateral bistand.

VK-regeringen skar i sin finanslov for 2002 et beløb på 20 mio. kr af støtten til landet i forhold til hvad den forrige SR-regering havde afsat, men i sit u-landspolitiske udspil, “En verden til forskel”, fra juli i år opererer man med at sætte bistanden til Nicaragua i vejret fra anslået 150 mio. kr. i 2003 til 180 millioner om året i perioden 2004 til 2008.