Borgere fik frataget tibetanske flag, en Tibet-aktivist blev ulovligt frihedsberøvet, minibusser skærmede for udsynet til en kritisk demonstration, og en kvinde i en tibetansk T-shirt blev vendt om, så flaget ikke kunne ses under den dav. kinesiske præsident, Hu Jintaos, besøg i København i sommeren 2012.
På den baggrund kan det ikke udelukkes, at der under politiets indgreb er sket noget ulovligt, siger formanden for Folketingets retsudvalg, Karina Lorentzen (SF), til Morgenavisen Jyllands-Posten lørdag.
Hun har set listen med hændelser og siger: “Der er for mange mærkelige sammentræf til, at man fuldstændig kan sige, at der ikke er forgået noget, som er på kant af loven”.
Hun vil nu forsøge at få forløbet belyst og vil bl.a. have justitsminister Karen Hækkerups (S) svar på, hvorfor PET forud for besøget fortalte Københavns Politi, at kineserne ikke var vant til ytringsfrihed.
Kritikken af politiets Tibet-indgreb har spredt sig fra Enhedslisten og Dansk Folkeparti til SF og Venstre.
Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen hæfter sig ved, at politiet tilsyneladende ikke kan finde flere af de involverede betjente – herunder politifolkene fra en ulovlig frihedsberøvelse i Kongens Have.
Han henviser overfor Jyllands-Posten til et lignende forløb under klimatopmødet i 2009.
Støttekomiteen for Tibet finder det “sandsynliggjort, at den danske regering i sidste ende står bag indgrebene”.