Stor march skal symbolisere 11.000 dalitkvinders frigørelse

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

I år 2002 opstod bevægelsen Rashtriya Garima Abhaiyan (RGA) med det formål at eliminere “manual scavenging”, hvor dalitter (kasteløse) tømmer tørlatriner – de undslupne dalitkvinder fejres nu med et stor march igennem 18 af Indiens stater

Bevægelsen, som i dag er spredt over 100 distrikter hovedsagelig centreret i staterne Madhya Pradesh, Uttar Pradesh og Maharashta, har siden begyndelsen af 2002 hjulpet omkring 11.000 dalitkvinder, som på grund af deres status som kasteløse hele deres liv har været tvunget til at udføre det beskidte arbejde det er at tømme tørlatriner.

Arbejdet udføres ved, at de manuelt fjerner menneskeekskrementer fra toiletter, som hverken har træk og slip eller vandtilførsel. Det er altså deres job at “agere slamsuger”. Jobbet er fyldt med smittefare og er blandt andet en af grundene til, at dalitterne ifølge traditionen anses for urene; en tradition, der finder autoritet i den gamle skrift Manu Smriti (Manus Lovbog), hvori alle kaster og kasteløses pligter og arbejder er beskrevet.

For at markere de 11.000 succeshistorier stabler RGA nu en stor march på benene, som vil strække sig over 200 distrikter og 18 stater og sammenlagt dække 10.000 kilometer.

Yatraen, som kaldes Maila Mukti Yatra, blev sat igang i Bhopal i det østlige Indien i lørdags den 1. december og vil til sidst nå sin ende i Indiens hovedstad Delhi.

Hovedformålet med yatraen er at få regeringen og menigmand til at rette fokus mod “manual scavenging”, som ikke kun rammer kvinder, men også mænd i form af bl.a. kloakarbejde. Mange har mistet livet, når de har kravlet rundt i kloakker fyldt med afføring og farlige gasarter.

Tidligere i år blev et lovforslag stillet, som har til hensigt at gøre det ulovligt at ansætte folk til de manuelle urene jobs. Hvis det går hen og bliver vedtaget i det indiske underhus Loksabha senere i år, vil lovforslaget udviske loven, the Employment of Manual Scavengers and Construction of Dry Latrines (Prohibition) Act, fra 1993, som man mener har fejlet, da ikke en enste domsafsigelse har lydt under den.

Omkring 1,2 millioner dalitter er dagligt tvunget til at arbejde med manuelle urene jobs og RGA håber, at de med deres yatra vil kunne hjælpe endnu flere dalitter, både mænd og kvinder, og samtidig råbe regeringen og lovgiverne op.