Svenske SIDA skal udflyttes

sida
Laurits Holdt

Det er ikke kun i Danmark, at regeringen flytter statslige arbejdspladser fra hovedstaden til andre dele af landet. På den anden side af Øresund har den socialdemokratiske regering gang i et lignende projekt.

Mandag 22. januar meddelte regeringen den seneste runde af udflytninger og den kommer til at berøre 900 statslige arbejdspladser, skriver SVT.

500 af stillingerne er samtlige medarbejdere på hovedkontoret i Sida, som er den statslige myndighed, der forvalter den svenske stats udviklingsbistand.

Afdelingerne i Visby på øen Gotland og Härnösand, der ligger godt 400 kilometer nord for Stockholm bliver derimod hvor de er, oplyser regeringen.

“Det er vigtigt, at staten er til stede i forskellige områder, det handler om legitimitet,” siger Isabella Lövin, der er udviklings- og klimaminister samt vice-statsminister.

Der foreligger ifølge regeringens websted endnu ingen plan for hvornår flytningen skal finde sted men Sida skal præsentere en konsekvensanalyse 1. august, fremgår det.

I dag har Sidas hovedkontor til huse på Valhallavägen i Stockholm-bydelen Östermalm. Den nye adresse foreligger ikke men regeringen oplyser, at det bliver i kommunen Botkyrka.

Udkants-storbyen

Kommunen ligger i udkanten af Stockholm – og må ikke forveksles med den 80 cm lange hylde af samme navn fra Ikea. Ifølge Google er der omkring 33 kilometer fra den nuværende til den nye adresse og turen tager en god halv time i bil.

“Det er vigtigt, at staten også øger sin tilstedeværelse i storbyernes udkant,” siger Isabella Lövin og fortsætter:

“Statens nærvær bidrager til lokalsamfundets dynamik og og attraktivitet. Regeringen mener, at Sida er en myndighed, som har gode forudsætninger for at fungere et andet sted end i Stockholms centrum. Sidas arbejde er imidlertid af en sådan karakter, at regeringen mener, at den fortsat bør være placeret i Stor-Stockholm. Valg af lokalisering skal træffes ud fra myndighedens virksomhed og behov for kompetencer.”