Der bliver gjort indhug i Sveriges langsigtede udviklingsbistand i disse dage.
Udviklingsminister Matilda Ernkrans annoncerede onsdag, at Sverige vil give ni milliarder kroner (6,5 milliarder danske kroner) i humanitær bistand for at afhjælpe sultkriserne forskellige steder i verden. Samlet set har verden ikke oplevet en sultkrise på det nuværende niveau i 50 år.
Nogle af de værste sultkriser har ramt Etiopien, Sydsudan, Yemen og Nigeria.
Ud af de ni milliarder skal fem (3,6 milliarder danske kroner) komme fra det svenske udviklingsagentur, Sidas budgetter og bliver altså taget fra den langsigtede udviklingsbistand, skriver Globalbar Magazine.
De fem milliarder kroner skal ses i forhold til det samlede svenske bistandsbudget, som i år er på 49,3 milliarder kroner – 35,6 milliarder danske kroner, hvilket er lidt over dobbelt så meget som de 17 milliarder, Danmark giver.
Men også krigen og den humanitære krise i Ukraine koster på den langsigtede udviklingsbistand. For ligesom i Danmark bliver der i Sverige brugt midler fra udviklingsbistanden til at dække udgifterne til at modtage flygtninge fra Ukraine, selvom flere civilsamfundsorganisationer har advaret mod det, skriver mediet.
Det er ikke sat beløb på, hvor meget den svenske regering regner med at afsætte til de ukrainske flygtninge.
Som et ekko af sin danske kollega siger den svenske udviklingsminister Matilda Ernkrans, at det er helt inden for OECD’s regler.
Krigen i Ukraine har allerede resulteret i indhug i den langsigtede udviklingsbistand. Få dage efter, at Rusland sendte sit militær over grænsen til Ukraine den 24. februar, blev der taget en halv milliard svenske kroner (godt 360 millioner danske kroner) fra syv forskellige områder.