Siden mandag har Sydsudans hovedstad Juba været i undtagelsestilstand efter det, som præsidenten kalder et kupforsøg, andre kalder et uheld der har udløst paranoia og andre igen mener, er en presset præsidents forsøg på at skaffe sig af med sine politiske modstandere.
Af Bent Jahns, IBIS
Tirsdag aften var der stadig skyderier i Jubas gader, og mens der berettes om blodige sammenstød og plyndringer, har civile i tusindvis søgt tilflugt hos FN.
De fleste informationer er ubekræftede og nedenstående er stykket sammen af informationer fra IBIS’ medarbejdere i Juba og internationale udviklingsarbejdere, der tweeter ud.
Præsident i uniform
Alle melder om uro, civile der søger tilflugt og et udgangsforbud, der har lukket alle adgangsveje til Juba og aflyst alle fly til og fra byens lufthavn.
Præsident Salva Kiir talte til nationen på nationalt TV. Den pludselige tilsynekomst af Sydsudans præsident, på TV var ildevarslende for sin form såvel som for sit indhold. Væk var det sorte jakkesæt og cowboy-hatten, i stedet bar han militæruniform.
Hvad det egentlig er, der foregår i Juba, er dog svært at gennemskue.
Hændelsesforløbet
Det begyndte søndag aften, da der lød skud i Juba, efterfulgt af, hvad flere kilder mente var et angreb på en militærbase.
Oberst Philip Aguer, der er talsmand for den sydsudanske regeringshær, sagde til lokale medier, at hæren blev angrebet og stod over for en “fjendtlig kraft på mere end 300 mand to steder i Juba”.
Ifølge præsident Salva Kiir var det et ”kupforsøg” udført af den tidligere vice-præsident Riek Machar, som Kiir fyrede sammen med hele kabinettet i juli i år.
Den beslutning afslørede dengang den dybe kløft, der er inden for det regerende parti (SPLM), da Riek Machar blev gået, efter at have opnået støtte fra næsten halvdelen af det regerende partis politbureau.
Vil udfordre præsidenten
Flere af de fyrede meddelte siden, at de ville udfordre Salva Kiir til præsidentvalget, der skal afholdes i 2015 – og de er ifølge forskellige kilder alle blevet arresteret i løbet af de sidste døgn, anklaget for at være medskyldige i det præsidenten kalder kupforsøg.
“Denne dommedags profet forsøger ihærdigt følge op på sine handlinger i fortiden, og jeg bliver nødt til at fortælle jer, at jeg ikke vil tillade eller tolerere sådanne hændelser igen i vores nye nation. Jeg fordømmer disse kriminelle handlinger i de stærkeste vendinger muligt,” sagde Salva Kiir blandt andet om Riek Machar og hans tilhængere i sin tv-tale.
Etnisk konflikt
Dem, der ikke tror på præsidentens forklaring, kalder det i stedet etniske konflikter mellem Nuerne, som Riek Machar tilhører og Sydsudans største etniske gruppe Dinkaerne, som præsidenten tilhører.
Salva Kiir er blevet beskyldt for at forsøge at cementere Dinkaernes magtposition, mens de mindre etniske grupper harmes over, hvad de ser som Dinka-dominans.
Hærens sammensætning afspejler den splittelse.
Atter andre afviser begge forklaringer.
“Det var ikke et kupforsøg eller det der ligner. Det var en ulykke baseret på paranoia og rygter,” sagde blandt andet en sikkerhedspolitisk analytiker tæt på hæren.
Højspændt stemning
Stemningen har været højspændt siden præsidenten fyrede kabinettet, og en tredje forklaring er at de første skud blev affyret af medlemmer af præsidentens garde efter at havde modtaget (iøvrigt falske) rapporter om, at Riek Machar var blevet arresteret.
Det fik angiveligt nogle af de soldater, der er loyale over for Riek Machar til at reagere.
Intens jagt på Machar
Der foregår en intens jagt på Riek Machar, men han er ikke fundet endnu.
Den amerikanske ambassade har via Twitter udtrykkeligt gjort opmærksom på, at han ikke befinder sig hos dem.
Der er en frygt for, at kampene kan sprede sig til andre dele af landet.
Men at det skal udvikle sig til en etnisk baseret borgerkrig er ikke sandsynligt – flertallet af de arresterede har anden etnisk baggrund end Nuer, og Riek Machar har ikke tilstrækkelig støtte i hæren.
Desuden har han hidtil forsøgt at vinde indflydelse via politiske midler.
Mens sammenstødene fortsætter, med beretninger om plyndringer, har tusindevis af civile søgt husly hos FN i Juba.
FN og ikke mindst de større donorer burde stadig være i stand til at bruge den indflydelse, deres milliarder af dollars i støtte giver, for at mægle et forlig mellem de to rivaler.
Stridigheder efterfulgt af forsoning har været almindelige i Sydsudan langt tilbage.
Salva Kiir og Riek Machar har da også en lang historie af skænderier og aftaler. Det, der kunne arbejde imod det, er at noget tyder på, at Salva Kiir på det seneste er blevet mere militant og diktatorisk.
Bent Jahns er humanitærkoordinator hos IBIS og tidligere ansvarlig for IBIS arbejde i Sydsudan. Han er nu bosat i København og har skrevet artiklen på baggrund af oplysninger fra kolleger og venner i Juba.