Tanzanias mest kendte dansker i 2010 fylder 70

Forfatter billede
Dagens fødselar glemmer nok aldrig den decemberdag i 2010, da han sikrede sig en plads i Tanzanias historiebøger.
 
60.000 ellevilde tilskuere var på plads på et udsolgt Benjamin Mkapa Stadium i Dar-es-Saalam til finalen i den prestigefyldte CECAFA Cup mellem værtsnationen Tanzania og de ellers så uovervindelige “Elefanter” fra Elfenbenskysten.

Kampen blev afgjort på et straffespark i første halvleg, og med 1-0 sejren snuppede Tanzania både pokal og sejrschecken på knap 170.000 danske kroner. 

Jan B. Poulsen indfriede således Tanzanias drømme om at snuppe sejren i CECAFA Cup, og det var det fattige lands første titel siden 1994 – og den kun tredje i alt – i den årlige turnering for øst- og centralafrikanske lande, som er blevet afviklet siden 1926. 

Turneringen havde deltagelse af i alt 12 nationer, hvorfra tre – heriblandt Elfenbenskysten – var inviteret, selv om de geografisk ikke hører til i regionen.  

Dengang 64-årige Jan B. Poulsen havde været landstræner i Tanzania siden august 2010 og blev med ét det store østafrikanske lands kendteste dansker. Han blev ringet op i halvegen af præsident Jakaya Kikwete og var senere til stor frokost med ham.

 
Danmark nød – og nyder – i forvejen stor goodwiil i landet, som har modtaget mere dansk bistand end noget andet u-land.
 
Den danske fodboldtræner kom til Tanzania fra to landstrænerjobs i henholdsvis Jordan (U21) i 2006-08 og Armenien i Kaukasus 2008-09.
 
I Tanzania var han landstærner frem til sommeren 2012 – se også
 
 
EM-triumfen i 1992
 
Livet med fodbolden begyndte i barndomsbyen Store Heddinge på Stevns i SB 1921, hvor han gjorde sig bemærket som en målfarlig centerforward. Senere blev det til otte sæsoner i Boldklubben Frem i Valby i København.
 
I 1975 blev han cand.scient. og kom efter 15 år som gymnasielærer og et job i SAS til DBU og satte sit præg på udviklingen af fodbolden i Danmark.
 
I 1989 blev han hjælpetræner for Richard Møller Nielsen og oplevede i denne funktion EM-triumfen i Stockholm i 1992, da et undertippet dansk landshold kom med på afbud og overraskede alt og alle ved at gå hele vejen og vinde finalen over Tyskland.
 
I 1999 forlod han DBU til fordel for et job som teknisk direktør for Singapores landshold. Senere overtog han ansvaret for by-statens landshold i en periode.
 
Privat er Jan B. Poulsen gift med Anette, som han har to børn med. Parret har i dag tre børnenbørn.
 
Og så lige til sidst om Afrika.
 
En anden dansk Poulsen, nemlig fynboen Roald Poulsen, førte Zambias landshold mod triumfer og ledede FC Københavns forlængst nedlagte – og Danida-støttede- fodboldskole i Sydafrika.
 
Det var ved den lejlighed, at FC Københavns Niels Chr. Holmstrøm spottede angriberen Sibusiso Zuma, den formentlig største afrikanske angriber i dansk fodbolds historie.