Range rovers på støvede landeveje. Sådan blev nødhjælpsarbejde portrætteret i Liberty på DRs bedste sendeflade. Men nødhjælpsarbejde 2.0 ser noget anderledes ud. Det kaldes techvelopment og skal køre på lige dele blockchain og brøndbygning.
Det skal et nyt partnerskab mellem udviklingsorganisationen, Care Danmark og Copenhagen Fintech sikre. Sammen skal de bruge den finansielle teknologi, så den kommer verdens fattigste til gode. Det kommer til at ske via en platform, hvor danske fintechs får mulighed for at matche med problemstillinger udvalgt af Care Danmark. Den første udfordring er allerede online.
“Brug af teknologi skal være ligeså almindeligt som at bygge en brønd”
CARE Danmark har arbejdet med hjælp til selvhjælp i 30 år i Afrika og Asien. Ifølge organisationens generalsekretær, Rasmus Stuhr Jakobsen kan de teknologiske løsninger bringe nødvendig innovation til udviklingsarbejdet:
”Vi skal simpelthen udvikle og forny den måde, vi arbejder med at bekæmpe fattigdom på. Ny teknologi, innovation og finansielle værktøjer er nødt til at blive lige så almindeligt som at bygge en brønd eller slide i marken, hvis vi skal give mennesker den hjælp til selvhjælp, som kan give dem et bedre liv, ” siger generalsekretæren og forklarer:
”Der er ingen genveje – og vi kan kun bekæmpe fattigdom, hvis folk selv knokler på. Men mange af de udfordringer, mennesker i udviklingslande står overfor, løser vi i vores del af verden med højteknologiske løsninger. Det vil vi nu sammen med Copenhagen FinTech prøve blandt fattige mennesker.”
Techvelopment er win-win
Samarbejdet giver Copenhagen Fintech en mulighed for at bringe det eksplosivt voksende fintech-økosystemet tættere på dansk og internationalt udviklingsarbejde. Samtidig kan den finansielle teknologi gøre en reel forskel for verdens fattige.
”Jeg er glad for aftalen med CARE. Danmark har en lang tradition for udviklings- og hjælpearbejde, og hvis vi i Danmark også formår at udvikle tech-løsninger, der understøtter udviklingsarbejdet, er vækstpotentialet enormt. Hvis vi både kan forbedre hjælpearbejdet og derved skabe bedre vilkår for verdens fattigste og samtidig skabe nye vækstvirksomheder er det jo win-win”, siger CIO i Copenhagen FinTech, Simon Schou.
Virtuelt lab skal forbinde fintechs med den tredje verdens udfordringer
For at de rette fintechs finder de rigtige udfordringer har Copenhagen fintech udviklet en digital matchmaking platform. Her har Care Danmark beskrevet en af de udfordringer, som de håber kan tæmmes med tech, som startups så kan byde på.
”Vi åbner et Virtuelt Lab ved at gøre brug af en platform fra startup-virksomheden Wazoku, som er en af indbyggerne i vores fintech-lab. Vi ser et stigende behov for at bringe startups tættere på etablerede organisationer – og vi håber vores nye virtuelle lab og wazokuplatformen kan være med til at styrke denne bro. Det bliver spændende at se, hvordan vi kan bringe innovative idéer fra it-iværksættere og forskere tilknyttet Copenhagen FinTech tættere sammen med CARE Danmarks visioner i udviklingsarbejdet, ” siger CIO i Copenhagen FinTech, Simon Schou.
Lån til nomadefolk i Niger
Den første udfordring er allerede online på platformen. Care Danmark har brug for en løsning, der skal gøre nomadefolk fra Nigers fjerneste egne i stand til at optage lån og få fat i kontanter. Det kan du læse mere om her.
En række fintech-virksomheder vil få mulighed for at pitche deres løsningsforslag til Care Danmark d. 21 juni i forbindelse med Copenhagen Fintech Week. Vinderen kan se frem til et samarbejde med nødhjælpsorganisationen og et tilskud på 100.000 til at gennemføre projektet.
—
Denne artikel blev oprindelig bragt på mediet TechSavvy i samarbejde med CopenhagenFintech.dk. Læs den originale udgave her.