“Kampen for menneskerettigheder er erstattet af en hyklerisk kræmmerkultur med Helle Thorning-Schmidt (S) og Martin Lidegaard (R) som de åndløse ledere. Der er virkelig tale om et moralsk forfald i de to partier”.
Sådan skriver den tidligere socialdemokratiske sundhedsminister (1993-94), folketingsmedlem i 17 år, politisk ordfører i fire og senere Europa-parlamentariker, Torben Lund, i en bidsk kommentar i Berlingske fredag.
“I dag overskygger hensynet til eksport og økonomi alt for S og R – ligegyldigt hvilket tyrannisk styre, vi handler med”, mener den nu 64-årige eks-politiker og fortsætter:
“Danske regeringer har tidligere mødtes med Dalai Lama og dermed udtrykt deres støtte til kampen for at bevare den gamle tibetanske kultur, som det kommunistiske styre systematisk søger at udradere”.
“Kronen på Martin Lidegaards hykleriske argumentation er, at et møde med Dalai Lama vil “undergrave det danske arbejde med at fremme menneske-rettigheder i Kina”, gør Lund gældende.
“Svin, pølser og pelse”
Det program mener den jura-uddannede Torben Lund hurtigt er til at overse:
“Det Danske Institut for Menneskerettigheder har et lille program om det kinesiske retssystem. Men afvisningen af Dalai Lama handler ikke om dette kosmetiske program”.
“Afvisningen handler om svin, pølser og pelse”, skriver Lund, som siden 2004 har været ansat på TV-kanalen dk4 – og meldte sig ud af Socialdemokraterne i 2007 efter et langt liv i partiet.
Instituttet skriver følgende om programmet i sin årsrapport for 2013:
“Kina-programmet var genstand for en ekstern evaluering, der havde som sin hovedkonklusion, at instituttets arbejde skulle fortsætte og gerne styrkes.
I 2013 gennemførte instituttet flere initiativer for at støtte kinesiske partnere i at komme med anbefalinger til revisionen af den kinesiske strafferetsplejelov, således at den kunne komme nærmere internationale retsgarantier.
Instituttet har efterfølgende indgået en ny (program)aftale med udenrigsministeriet for perioden 2014-16″.
Se også http://www.menneskeret.dk/sted/kina
Den kinesiske strafferetslov åbner i vidt omfang mulighed for dødsstraf. Kina er det land i verden, der henretter flest personer, i reglen ved nakkeskud.
Dalai Lama opfordrer politikerne til at “sige sandheden til Kina”
Under Dalai Lamas møde med 16 medlemmer af Folketinget torsdag formiddag i København opfordrede den tibetanske leder politikerne til ikke at lade sig skræmme af Kinas vrede reaktioner, når de mødes med ham.
“Vi har intet at skjule og ingen onde hensigter over for Kina”, var Dalai Lamas budskab. “Vi søger ikke uafhængighed og ønsker at finde en løsning, som Kina kan acceptere”, sagde han ifølge en pressemeddelelse fra Støttekomiteen for Tibet (http://www.tibetkomite.dk).
Dalai Lama henviste til erfaringen fra sin mangeårige kontakt til kinesiske ledere siden sit ophold i Beijing i 1954.
Han understregede vigtigheden af både at intensivere kontakten til og dialogen med Kina, men også ærligt, ligefremt og i en venskabelig ånd at tage kritiske synspunkter op med den kinesiske ledelse.
Begge dele som led i et forsøg på at afværge kinesisk mistænksomhed og etablere et tæt og tillidsfuldt forhold til stormagten. “Vi skal søge venskab, men sige sandheden åbent”, understregede den 79-årige Nobelpristager.
Dalai Lama besvarede desuden spørgsmål om, hvordan de danske politikere kan støtte tibetansk selvbestemmelse og bevarelsen af Tibets trængte miljø og kultur.
Mødet var arrangeret af Støttekomiteen for Tibet i samarbejde med arrangørerne af Dalai Lamas besøg. De 16 politikere repræsenterede samtlige otte partier i Folketinget.
Møde med udenrigsudvalget slog fejl
Træffet kom i stand efter et fejlslagent forsøg på at sætte et samlet møde op mellem lamaen og de 29 medlemmer af Folketingets udenrigsudvalg.
Det strandede på indsigelse fra udvalgets formand, tidl. udenrigsminister Per Stig Møller (K).
Han sagde fredag til Berlingske: “Det går ikke, at vi har et underudvalg (i Folketinget, red.), som fører én udenrigspolitik, når der står i Grundloven, at det er regeringen, der fører landets udenrigspolitik”.
Carsten Boyer Thøgersen, der er leder af Copenhagen Business Confucius Institute på CBS og tidl. dansk generalkonsul i Kina, vurderer dog overfor Berlingske, at Kina ville reagere anderledes på et lama-besøg i Folketinget end et møde med den danske regering.
Under kinesisk kontrol i 65 år
Tibet har været under kinesisk kontrol i 65 år. En militær besættelse, som fra officielt hold i Beijing betegnes som en folkelig befrielse fra “feudalherredømmet”.
Tibetanerne har aldrig haft lejlighed til at tilkendegive deres holdning ved en folkeafstemning.
Uafhængige rapporter fra Himalaya-landet er yderst sparsomme, da kineserne konsekvent forbyder udenlandske journalister adgang.
Fra eksil-grupper er der tilflydt omverdenen rapporter om adskillige tibetanere, der har stukket ild til sig selv i protest mod den angivelige kinesiske undertrykkelse, kulturelt, sprogligt og socialt såvel som politisk.
Et eksempel på kulturel undertrykkelse ses i telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/03-06-14/kendt-tibetansk-sanger-anholdt-efter-stor-koncert
BEMÆRK: Optræder der problemer med at få teksten frem, så fjern “%C2%A0” fra slutningen af linket, hvorefter teksten dukker op.