Tilbageblik på otte års økologisk projekt i Vietnam

Forfatter billede

Af Lærke Aaboe-Jacobsen og Ove Gejl Christensen

To medarbejdere i den danske NGO, “Agricultural Development Denmark Asia” (ADDA), ser tilbage på mange års anstrengelser for at indføre økologiske dyrkningsmetoder i det asiatiske Tigerland.

Projektet ”Udvikling af en produktions- og marketingsstruktur for økologisk jordbrug i Vietnam”, der blev støttet af Danida, har været i gang siden 2004 og sluttede her pr. 30. september 2012.

Det er det første af slagsen i det sydøstasiatiske land, hvor begrebet ”økologi” for mange vietnamesere stadig er en by Rusland. Derfor har der undervejs været mange forhindringer for arbejdet, men alligevel er der også opnået adskillige frugtbare resultater.

Økologi er stadig i sin spæde begyndelse i Vietnam, men dette projekt, i området omkring hovedstaden Hanoi, har været det første spadestik mod en rigtig økologisk jordbrugs-produktion i Vietnam.

Flere firmaer producerer allerede økologiske produkter såsom te til eksport, men dette projekt har været med til at åbne mulighederne for, at den lokale befolkning også kan købe økologiske produkter.

Den vigtige øko-mærkning

Et vigtigt element i projektet har været udvikling af et mærkningssystem for økologiske produkter.

Projektet har udviklet et Participatory Guarantee System (PGS) tilpasset vietnamesiske forhold. PGS er et brugerdrevet system, der bygger på tillid mellem medlemmerne, der bl.a. består af producentgrupper, forhandlere og forbrugere.

Systemet bygger på et sæt standarder for både producenter og forhandlere, og når disse standarder overholdes, kan parterne bruge PGS logoet på deres produkter.

Der er en intern inspektion, hvor de forskellige deltagere er med til at inspicere de andre, og på den måde beslutte om standarderne er overholdt. 


Ved projektets afslutning er der i alt 28 producentgrupper med PGS certificering i Hanoi og de omkringliggende provinser. Disse grupper dyrker økologiske grøntsager og frugter.

Det er planen at det inden årets udgang også bliver muligt at producere økologiske kyllinger med PGS certificering. Disse produkter bliver solgt i supermarkeder og økologiske forretninger samt via en udbringningsservice til private hjem og firmaer.

Tager tid – lang tid


Det var oprindeligt planlagt, at der skulle være etableret mange flere producentgrupper, men forskellige forhindringer har ført til et lavere antal. Bl.a. har det været svært og meget tidskrævende for bønderne at få adgang til jord og vand, der har været rent nok til at kunne bruges til økologisk produktion.

Især adgang til rent vand er et problem, da næsten alt overfladevand i Vietnam er forurenet, så vanding oftest skal ske med grundvand. Derudover har det også for nogle grupper været for svært at overholde de økologiske standarder, da det kræver udholdenhed og tålmodighed specielt i opstartsfasen.

Generelt kræver økologisk produktion mere manuelt arbejde og mere tid end ved konventionelt landbrug, hvor der bl.a. kan bruges pesticider ved bekæmpelse af skadedyr.

Dertil kommer at producenterne i ca. et år dyrker deres produkter efter økologiske principper, men først kan få deres PGS godkendelse, når de har bevist, at de kan overholde dem. Dvs. at de må sælge deres produkter til samme pris som konventionelle grøntsager i overgangsperioden. 


Et bedre helbred i tilgift

For de 28 grupper, der i dag er en del af PGS, er det både en højere indkomst, grundet højere pris for økologiske produkter, samt et bedre helbred der gør, at medlemmerne er glade for den økologiske produktion.

Da kemikalier ikke er tilladt i produktionen, er bønderne ikke udsat for forgiftninger, som tidligere når de sprøjtede deres marker, og da de nu selv også spiser økologiske grøntsager, fortæller bønderne, at de har det fysisk bedre.

Specielt de kvindelige bønder er meget glade for projektet, da de nu kan tilbyde deres børn sundere mad og renere omgivelser.

Et andet resultat har været tilblivelsen af en økologisk organisation – Vietnam Organic Association, der officielt blev til i maj 2012. Foreningens mål er bl.a. at varetage medlemmernes interesser og sørge for, at økologi kommer højere på dagsordenen hos forbrugere og myndigheder.

Organisationen er i sin spæde opstart med et lille medlemstal. Det er ADDAs håb, at både producenter, forhandlere, forbrugere samt forskere mm. vil være blandt medlemmerne i fremtiden, således at organisationen kan stå som en stærk fortaler for økologien i Vietnam.

Fremtiden for økologisk jordbrugsproduktion i Vietnam synes lys. Der er skabt et marked for økologiske afgrøder, som forekommer større end produktionen idag, og der er skabt et solidt forhandlersystem, men der er stadig lang vej igen.

Tillid er altafgørende

Et vigtigt element er forbrugerne og deres fortsatte tillid til økologi.

ADDAs projekt er stoppet, men projektets resultater fortsætter forhåbentlig ud i fremtiden. Certificeringssystemet PGS fungerer med klare rollebeskrivelser til medlemmerne, og en lokal NGO, Action for the City, der har været en del af projektet, er tovholder for PGS efter projektets afslutning.

Projektet har en hjemmeside hvorfra en frivillig koordineringsgruppe vil uploade vigtige dokumenter m.m. 
Derudover er der meget arbejde, der fortsat skal gøres, bl.a. er der stadig flere produkter, der skal laves standarder for, således at disse kan inkluderes i PGS.

Økologisk kød er en efterspurgt vare og svineproduktion er bl.a. i gang på forsøgsbasis. Derudover skal der øget produktion til for at kunne dække efterspørgslen, og mere information til forbrugerne vil være med til at udvide efterspørgslen.


Det bliver spændende at følge med i udviklingen af økologien i Vietnam, som ADDA og partnere har været med til at give en god start. Sammen med den øgede fokus, der er på fødevaresikkerhed og sundhed, forekommer mulighederne store.

Lærke Aaboe-Jacobsen er projektleder hos ADDA og Ove Gejl Christensen næstformand i ADDA.

Artiklen er tilsendt U-landsnyt.dk.

Man kan læse mere om projektet og økologisk
jordbrugsproduktion i Vietnam på http://vietnamorganic.vn

Yderligere oplysninger hos:
Lærke Aaboe-Jacobsen, cand.scient. Agricultural Development
E-mail: [email protected]