Tropisk storm oversvømmer sultramte områder i Somaliland

Forfatter billede

Op mod 750.000 sulttruede børn i Somaliland rammes netop nu af alvorlige oversvømmelser.

De enorme vandmasser ødelægger infrastruktur, skoler og sundhedsklinikker, og der er fare for, at drikkevandet bliver forurenet, så vandbårne sygdomme bryder ud.

”Red Barnet er til stede i området, og vi er netop nu ved at danne os et overblik over konsekvenserne. Børnene og deres familier i de ramte områder er i forvejen presset til det yderste, fordi de mangler mad, og nu risikerer vi så samtidig, at deres drikkevand bliver forurenet, og at vandbårne sygdomme bryder ud,” siger Red Barnets katastrofechef, Kristine Mærkedahl Jensen, i en pressemeddelelse.

Kæmper i forvejen for livet

Red Barnet vurderer, at i alt 1,5 millioner mennesker kan være berørt at stormen, herunder op mod 750.000 børn. De samme mennesker kæmper i forvejen for deres liv. Red Barnet forventer, at Somaliland risikerer en ny sultkatastrofe inden for ganske få uger.

Den tropiske storm rammer områder, som ikke har fået regnvand i fem sæsoner i træk. Det vurderes, at mængden af vand, der nu er skyllet ind med den tropiske storm, svarer til et helt års regnmængder.

”Når jorden er så tør, og den så pludselig skylles over af massive vandmasser, ødelægger vandet alt på sin vej. Lige nu har vi ikke det fulde overblik, men jeg har fået bekræftet, at stormen har ødelagt huse og andre ejendele, og at den har ramt i områder, hvor befolkningen i forvejen var afhængig af nødhjælp for at overleve,” siger Kristine Mærkedahl Jensen.

Både Somaliland og Somalia er i overhængende fare for en sultkatastrofe. I alt har ca. 5,4 millioner mennesker akut behov for humanitær hjælp, heraf 2,8 millioner børn. Det forventes, at 1,2 millioner børn kommer til at lide af underernæring i løbet af i år, heraf vil ca. 230.000 være i overhængende fare for at dø.