Udviklingsministeren besøger Indien

Smoggen hang tykt i Delhi i marts 2022. Byen lider i forvejen under en af verdens ringeste luftkvaliteter. I marts udbrød der brand på en losseplads, som lagde et yderlige lag forurening oveni.


Foto: Salman Ali/Hindustan Times via Getty Images
Laurits Holdt

10. august 2022

”Danmark skal inspirere grønt globalt ved at vise, hvordan vi arbejder med grøn omstilling og bæredygtighed, og bringe vores løsninger i spil i større skala, for eksempel i et stort land som Indien. Vi skal være det lille grønne tandhjul, der får Indien – og resten af verden – til at dreje i retning af højere ambitioner og konkret handling,” siger udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) inden rejsen.

Besøget kommer til at indeholde både politiske samtaler og besøg nogle af de steder, hvor Danmark samarbejder med Indien, oplyser Udenrigsministeriet.

”Indien står over for store udfordringer med adgang til rent vand, håndtering af spildevand og vandkvalitet i vandløb og søer. Fra dansk side samarbejder vi med de indiske myndigheder blandt andet om deres Jal Jeevan Mission, som er den indiske regerings plan for at sikre rent vand til cirka 190 millioner husstande i landområderne inden udgangen af 2024. De danske kompetencer er stærkt eftertragtede, og jeg ser frem til at se det konkrete arbejde”, siger ministeren.

Danmark og Indien indgik i september et såkaldt grønt strategisk partnerskab. Det indebærer blandt andet, at Danmark bidrager til den grønne omstilling i Indien.

Befolkningen i Indien vokser og snart er landet det mest folkerige i verden, og mange millioner af dets indbyggere lever i dyb fattigdom. Det skaber store udfordringer med at skaffe rent vand og ren energi til alle.

Landet er i dag verdens tredje største udleder af CO2, og har voldsomme problemer med luftforurening. Således var ni ud af de ti mest luftforurenede byer i verden i 2020 indiske byer. Hovedstaden Delhi er den hovedstad i verden, som har den ringeste luftkvalitet.

Samtidig er landets regering ikke meget for at skulle sige farvel til kul som energikilde, som vi skrev i november 2021.