Ugens kulturguide: Slå ørerne ud og lad de gode historier komme til dig

pxfuel
Gerd Kieffer-Døssing

13. maj 2020

En kummefryser med kønsdele
I september 2015 blev en dansk mand anholdt i Sydafrika. Sagen var spektakulær: Den tidligere tækkemand Peter Frederiksen var anklaget for at have omskåret flere kvinder mod deres vilje og for at gemme de afskårne kønsdele i en kummefryser, og senere føjede flere forhold sig til anklagen.

Podcastserien er lavet af det danske journalistpar Jørn Stjerneklar og Helle Maj, der selv bor i Sydafrika. De blev hvirvlet ind i sagen, da Peter Frederiksen inden sin anholdelse selv tog kontakt til dem, og de kom til at spille en afgørende rolle, efterhånden som sagen blev rullet ud.

Du kan lytte til ’I en danskers blodspor’ på DR

Afghanistan er et af de lande, der har fået store summer i udviklingsbistand. Men nytter det?


Foto: Robert Nickelsberg/Getty Images (arkiv)

Jamen, virker det overhovedet?
Der er ét spørgsmål, som bliver ved med at dukke med mellemrum i den danske debat om udviklingsbistand: Virker det? Er vores milliarder af bistandskroner med til forbedre livsgrundlaget for millioner af mennesker og skabe udvikling i nogle af verdens fattigste lande, eller ender pengene snarere i et tomt hul – eller i de helt forkerte lommer?

Spørgsmålet deler vandene. I ’Myten om milliarder’ satte Aske Helweg Krarup sig for at finde svar på spørgsmålet én gang for alle. Serien er på seks afsnit og kan høres her på Globalnyt.

Foto: Ida Sophie Skriver Olsen/Globalnyt

Kvinderne har ordet
Wanawake betyder ’kvinder’ på swahili, og det er derfor en meget passende titel på denne podcastserie, hvor journalist Ida Sophie Skriver Olsen giver ordet til kvinderne på Zanzibar. Gennem fem episoder giver de et indblik i, hvordan de ser, lever og oplever feminisme og ligestilling.

Serien er produceret til Globalnyt, hvor du kan finde alle afsnit af ’Wanawake’.

En dykker ved vraget af MV Treasure ved Robben Island, Sydafrika.


Foto: Peter Southwood /CC BY-SA 4.0

En forbandet skat
Under en ferie ved øen Tobago bliver Mette Moltke Wozniak suget ind i en mystisk historie, der blandt andet omfatter et skibbrud, en guldring på en skelethånd og en forbandelse, der ånder Wozniak i nakken, efterhånden som hun dykker dybere og dybere ned …

Der er gys og god fortælling for alle pengene i ’Guldringens forbandelse’, som er produceret af Third Ear. Du kan lytte til alle fire afsnit på Podimo.