Ulovlig kulmine afsløret i Kina

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Monica Sepka, U-landsnyt.dk

I et område 14 gange så stort som London, er ulovlig minedrift igang med at forvandle alpine enge til store kratere i Qinghai i Kina.

I det yderste nordvestlige Qinghai-tibetanske plateau, har et kinesisk kul firma arbejdet ulovligt med åbne miner og dette truer nu naturen i området, skriver the Guardian.

Undersøgelser lavet af Greenpeace Østasien, udgivet torsdag, viser at fire åbne miner på Muli distriktet, alvorligt kan true et skrøbeligt økosystem højt på Kinas nordvestlige alpine strækning. 

Minerne drives af det private selskab ‘Kingho Group’.

Distriktet er 14 gange større end London, og to af dets miner overlapper et beskyttet naturområde mens yderligere to er igang med at ekspandere ind i zonen. Dette er ulovligt, udtaler Greenpeace.

“China’s natural reserve law says you shouldn’t be doing any large-scale operations within national parks,” said Li Shuo, the organisation’s climate and energy campaigner. “This is a clear violation”, står der I the Guardian.

Selskabet og regering har manglet systematisk at vurdere projekternes indvirkning på økosystemet I området, og er påbegyndt projekterne uden tilstrækkelige lovgivningsmæssige rammer og uden at konsekvenserne af minedrifterne var undersøgt til ende, skriver Greenpeace i en rapport.

Smeltede gletchere fra Qilian bjergene løber ned i en biflod til Den Gule Flod – som er Kina’s næstlængste flod.

Dette indebærer en betydelig risiko for vandmangel og ørkendannelse og derudover er området en 80 kvadratkilometer beskyttet zone. Ifølge Greenpeace har virksomheden opbygget en “komplet kulindustri-kæde” i området, deriblandt en kul kemisk fabrik ca. 145km væk fra minerne.  

Fotografier taget af Greenpeace, viser de gamle alpine enge som askegrå og sorte kratere.

Se billedserien her: http://www.greenpeace.org/international/en/news/features/Exposed-Coal-mining-at-the-source-of-Chinas-Yellow-River/