Ung, grøn og utålmodig – af den mere stilfærdige type

Der blev demonstreret for klimaretfærdighed over hele verden den 9. December – sammenfaldende med klimatopmødet i Dubai. Her fra Manila i Filippinerne som udleder lidt, men betaler dyrt for klimaforandringern. The Philippines, despite contributing only 0.3% of global greenhouse gas emissions, is highly vulnerable to climate change, incurring about $10 billion in losses over a decade due to climate-related hazards. The country faces about 20 tropical cyclones annually, significantly impacting its people and economy.


Foto: Ezra Acayan/Getty Images
Kirsten Larsen

22. februar 2024

“Hvis vi skal have lavet den her kæmpestore grønne omstilling, så er det vigtigt at vise, at man kan gøre det på forskellige måder. Det ligger ikke lige til alle at gå på gaden og råbe højt, men der er også meget andet at gøre.”

Sådan siger Lise Coermann Nygaard, en af Danmarks to ungdomsdelegater til FN for klima og miljø. Lige som sin makker, Marcus Taulborg, har hun senest været til klimatopmøde i Dubai sammen med de danske forhandlere. Og selv om de har fået stor respekt for det lange, seje træk ved forhandlingsbordene, ja så er de enige om, at det går for langsomt. Og at presset fra aktivister og andre er afgørende for hele processen.

Og en ting er, at det går meget langsomt fremad ved forhandlingsbordene. Der er også langt fra ord til handling. 

Lise Coermann Nygaard og Marcus Taulborg ved EU’s koordineringsmøde i Dubai


Foto: Privat
Lise Coermann Nygaard og Marcus Taulborg

“Danmark er internationalt set et af de lande, der presser mest på i forhandlingerne. Og så er der selvfølgelig en del, der mangler, i at vi selv lever op til de målsætninger, vi sætter,” siger Marcus Taulborg til Globalnyts podcast ‘Højtryk’.

I denne episode, kan du høre om, hvordan det er at være ung, grøn og utålmodig, men alligevel af den mere stilfærdige slags, og hvorfor det også er vigtigt af have den type med i kampen for klimaet og deres egen fremtid.

Lyt også til podcasten med Danmarks førende klimaforsker, Sebastian Mernild, om hvad der sker nu, da verden formentlig har nået de første tipping points, grænsen for om man kan stoppe en bestemt konsekvens af klimaforandringerne. For eksempel at indlandsisen på Grønland smelter. Grænsen er nået – så skru dog ned