Ung HK’er bliver første praktikant i internationalt arbejde

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Af Gladis Johansson

I to måneder skifter Asger Hougaard studier og job i Danmark ud med et praktikophold i Filippinerne. Som den første unge i Ulandssekretariatets nye praktikordning skal han lære om fagbevægelsens internationale arbejde.

Når Asger Hougaard 23. januar lander i lufthavnen i den filippinske millionby Manila, er det ikke bare første gang, den 24-årige dansker sætter fod på asiatisk jord. Han er også den første unge, der skal ud i verden under Ulandssekretariatets nye praktikordning for at lære om fagbevægelsens internationale arbejde.

Og Asger Hougaard glæder sig til opholdet i Filippinerne, hvor han skal have base i Ulandssekretariatets kontor i Manila:

”Det er megaspændende at kunne kombinere fagligt arbejde og muligheden for at få indblik i de udfordringer, som almindelige mennesker på den anden side af jorden har i deres arbejdsliv og deres dagligdag,” siger han.

Selv er Asger medlem af HK, læser historie og har studiejob på Institut for Flerpartisamarbejde. Indtil sidste år arbejdede han i DR som HK’er i to et halvt år. For Asger Hougaard er det internationale arbejde dybt relevant. Ikke mindst fordi mange af de udfordringer, vi står over for i dag, ikke kan løses nationalt. Det gælder lige fra klimaproblemer til globalt lønpres.

”Jeg tror, at de færreste for eksempel ønsker, at deres tøj er syet af underbetalte tekstilarbejdere i Bangladesh, der risikerer, at fabrikkerne styrter ned over dem. Men hvis vi ikke finder internationale løsninger på det problem, så sker der ingenting,” siger Asger.  

Noget andet at være der selv 

Som praktikant skal Asger deltage i Ulandssekretariatets aktiviteter med de filippinske partnerorganisationer for blandt andet at styrke social dialog, skabe bedre arbejdsmiljø og bekæmpe fattigdom. Eksempelvis skal Asger være med til at producere en film om ’best practice’ sammen med organisationen for offentligt ansatte PSLINK.

Han skal også besøge et hospital i Tacloban – en by i det område af Filippinerne, der blev allermest raseret af tyfonen Haiyan i november sidste år. Her skal han være med til at vurdere muligheden for at udvikle et solidaritetsprojekt, der skal etablere mobile klinikker, så mennesker i de fjernest liggende egne fra hospitalet kan få bedre adgang til lægehjælp.

Forud for sit ophold i Filippinerne har Asger læst en del om landet. Men en ting er at læse. Noget helt andet er selv at opleve et arbejdsmarked, der er helt anderledes end det danske: Uden en stærk fagbevægelse, uden socialt sikkerhedsnet og med stor korruption.

”Jeg håber, jeg bliver provokeret i min måde at tænke på og får rykket ved mine forestillinger ved at få indsigt i og forståelse for andre mennesker og deres livsvilkår,” siger Asger.

Et plus for alle parter 

Læs videre på: http://www.hk.dk/Aktuelt/Nyheder/2014/01/21/Ung-HKer-bliver-frste-praktikant-i-internationalt-arbejde

Læs mere om praktikordningen: http://www.ulandssekretariatet.dk/content/braender-du-proeve-dig-selv-af-paa-udebane

Gladis Johansson er medarbejder i Ulandssekretariatet, fagbevægelsens fælles organ for udviklingsbistand.

Artiklen er stillet til rådighed for U-landsnyt.dk af Ulandssekretariatet.