Fakta om Viva
- Viva er en international kirkelig og humanitær børne- organisation, hvis mål er at forbedre børn og unges vilkår.
- I Vivas volontørprogram Impact er målet at mobilisere unge til medansvar og engagement for verdens udsatte børn og unge.
- Viva blev stiftet i Danmark i 1994.
- Læs mere på www.viva.dk
En ung pige med sine to småsøskende i hver sin hånd på hjem vej fra børnehave. Hun henter dem for sin mor, fortæller billedteksten.
På et andet foto ved siden af sidder en 3-4-årig pige med koncentreret blik og mader en lille, sulten dreng.
Fotografierne er umiddelbart meget lig hinanden, men viser alligevel to verdener. Det første er taget i Danmark af gymnasieeleven Rebekka fra Ringkøbing, det andet i Honduras af 19-årige José.
Udstyret med kameraer har en lille gruppe unge fra de to lande skulle tage billeder af hverdagsscenarier, som de opfatter som solidaritet eller retfærdighed – og det modsatte.
Det er der kommet fotoprojektet Unge for Fred ud af, som kan opleves i Ungdomskirken i Aarhus frem til den 20. april.
Fra Honduras til Aarhus
Billedernes motiver spænder bredt. Fra arbejdende gadebørn og tiggere til legende børn og ældre, der bliver hjulpet over vejen. Alle pryder de nu den store, hvide sal i kirken i Aarhus centrum.
”Det har aldrig været meningen med projektet, at vi ville sige: ’Se her, hvor dårligt de har det i Honduras.’ Vi vil vise, at unge danskere og honduranere på mange måder tænker ens, men vores levevilkår er stadig vidt forskellige,” siger 27-årige Monique Geslin.
Hun har været frivillig i Honduras under projektet og er nu taget til Aarhus for at vise resultatet frem. Som del af en flok frivillige har hun været vidne til, det store engagement, som de honduranske unge har udvist.
Del af noget større
Det er den humanitære organisation Viva, der står bag udstillingen. Selve ideen startede i Honduras, hvor Viva har projektet Jovenes por La Paz – Unge for Fred på spansk – kørende.
Projektets formål er, at de honduranske unge får viden om deres rettigheder i et land præget af fattigdom og kriminalitet. 150 unge honduranere har fået undervisning og skal efterfølgende agere mentor for ti personer i deres lokalsamfund, således at deres nyerhvervede viden kan sprede sig blandt de unge.
”Det var måske det, der overraskede mig mest, at de unge slet ikke vidste, at de havde rettigheder, at de har krav på for eksempel at vide, hvad politikerne foretager sig,” fortæller Monique Geslin.
For at skabe opmærksomhed om projektet i Danmark har danske unge på omtrent samme alder fået stillet til opgave også at skulle tage billeder af deres oplevelse af retfærdighed og solidaritet. Det skal sætte vores eget liv i perspektiv i forhold til et u-land som Honduras.
Du kan være med
Med hashtagget #UngeForFred kan også du være med til at gøre opmærksom på den gode sag. Tag dit billede på Instagram og vis, hvordan du opfatter solidaritet og retfærdighed i Danmark.
Praktisk:
Udstillingen fortsætter to uger frem og kan ses i Ungdomskirken, Nørre Allé.
Ellers kan man læse mere om projektet og se alle billederne på siden: www.ungeforfred.dk