USA sender soldater og Cuba sender læger til kampen mod ebola

Laurits Holdt

Det amerikanske militær skal nu bygge hospitaler i Liberia for at hjælpe landet med at bekæmpe udbruddet af ebola. Samtidig sender Cuba et stort hold af eget sundhedspersonale ud i felten, hvor de skal arbejde direkte med patienterne.

Udbruddet af sygdommen ebola i en række lande i Vestafrika er en global sikkerhedstrussel, siger USAs præsident Barack Obama og siger samtidig, at hans land vil yde en større indsats i bekæmpelsen af sygdommen.

Flere end 2.400 mennesker er ifølge FNs tal fra 16. september nu døde af sygdommen. Det forventes, at tallet vil fortsætte med at stige, da sygdomsudbruddet stadig er ude af kontrol.

Ifølge BBC vil USA sende 3.000 soldater til Vestafrika, hvor de bl.a. skal bygge hospitaler.

Amerikanerne vil bl.a. bygge 17 hospitaler med hver 100 sengepladser og isolationsrum i Liberia, træne op til 500 sundhedsarbejdere om ugen, indgå i eller supplere den eksisterende luftbro med forsyninger til de ramte lande og forsyne flere hundredetusinde husstande med basale sundhedsudstyr.

Cubansk mandskabsbidrag er det hidtil største

Også Cuba kommer nu de ebola-ramte lande til hjælp.

Den cubanske regering siger, at den vil sende et hold på 165 personer med mindst 15 års erfaring til Sierra Leone for at bistå i indsatsen mod ebola. Ifølge WHO kommer holdet til at bestå af 100 sygeplejesker, 50 læger og en række specialister.

Ifølge WHO er der tale om det hidtil største bidrag af sundhedspersonale til den voksende internationale indsats mod udbruddet af den frygtede sygdom.

Det cubanske bidrag bliver modtaget med kyshånd fra WHO. Organisationens generaldirektør Margaret Chan siger bl.a.:

”Penge og materiel er vigtigt men kan ikke alene stoppe ebolavirussens spredning. Menneskelige ressourcer er det vi har mest brug for nu.”

Tirsdag meddelte den kinesiske regering, at den vil sende et mobilt laboratorium med epidemiologer, klinikmedarbejdere og sygeplejesker til Sierra Leone.