Valg lægger skoler øde i Mozambique

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Hanne Selnæs, Ibis

Onsdag 28. oktober går Mozambique til valg. Under valgkampen har mange skoler og forvaltninger ligget øde hen i lange perioder, da regeringspartiets valgkamp lægger beslag på lærere og andre offentligt ansatte.

Festen er i gang. En vogn fuld af unge hujende fyre svinger partiets flag, stående på laddet, mens bilen bevæger sig frem gennem Nampulas gader. Overalt i provinsen er billedet det samme. Valgkampen er på sit højeste lige nu, og særlig i de to mest folkerige provinser, Zambezia- og Nampula-provinserne, hvor valget afgøres.

Frelimo, den tidligere befrielsesbevægelse, som har haft regeringsmagten siden uafhængigheden i 1976, og vundet de sidste tre demokratiske valg, der er afholdt siden 1994, fylder næsten hele billedet. De røde valgplakater og flag pryder murværk og landsbyer overalt, hvor vi kommer frem i de to provinser.

Lærere sættes på valgkamps-arbejde
Alle er mobiliseret. Skolerne holder lukket ude på landet i Zambezia i de to dage, hvor Frelimos generalsekretær er på valgkamp-turné i området, for der er brug for alle køretøjer, lærere og andre funktionærer, som Frelimo ikke tøver med at mobilisere til lejligheden.

-Sådan har det set ud længe, sukker Costa Daniel, IBIS’ leder af uddannelsesprogrammet i Alto Molocue, et distrikt i Zambezia-provinsen. Costa Daniel er ikke ene om at være utilfreds med regeringspartiets sammenblanding af parti og statsapparat.

I hovedstaden Maputo kalder journalister denne sammenblanding for ”100 procent ulovligt og grotesk magtmisbrug.” En af dem mener, at det kun sker langt væk fra hovedstaden, hvor der ikke er nogen til at holde øje med dem. Andre steder beder lærerne selv om fri for at lægge deres kræfter i valgkampen.

Ny præsidentkandidat stiller skarpt på de unge
I år er valget særlig interessant. En ny spiller er kommet på banen. Nu er det ikke længere kun den tidligere oprørsleder Alfonso Dhlakama og Frelimos kandidat, der er i spil til præsidentposten, som ved tidligere valg. Beirras populære borgmester Daviz Simango har nemlig stiftet sit eget parti og stiller selv op til præsidentposten. Under valgkampen har han formået at få fokus på ungdommens problemer og det er sandsynligvis her, hvor utilfredsheden er stor med den nuværende regering, at han kan hente mange stemmer.

Kvinder til valgurnerne
For at styrke demokratiet i Mozambique, og få kvinderne til valgurnerne, støtter IBIS den slagkraftige kvindeorganisation ”Forum Mulher”, som arbejder overalt i landet. Organisationen har siden maj 2008 haft 500 aktivister på kursus, så de bagefter kan informere kvinder i deres eget bagland om deres demokratiske rettigheder – og opfordre dem til at stemme.

Efter præsidentvalget onsdag, hvor der samtidig er parlamentsvalg og valg til provinsrådene, fortsætter IBIS samarbejdet med Forum Mulher. Næste skridt er at støtte de kvinder, som er valgt ind i byråd og provinsråd, så de kan gøre et godt stykke arbejde som ansvarlige folkevalgte. 198 kvinder er målgruppen for den del af projektet.