Dia de mentira, hedder det i Brasilien. På fransk siger man Poisson d’Avril, og på italiensk noget lignende – pesce d’aprile. ”Aprilfisk”, fordi spøgen oprindeligt var, at børn skulle se, om de kunne klistre en fisk lavet af papir fast på en andens ryg, uden at vedkommende opdagede det.
I Iran kan traditionen med aprilsnar spores helt tilbage til over 500 år før vor tidsregning. Dagen, der kaldes Dorugh-e Sizdah, er en del af fejringen af det persiske nytår. På samme måde som med den aprilsnar, vi kender, forsøger man at binde andre en historie på ærmet.
Men over det meste af verden er antallet af aprilsnar droslet kraftigt ned i år. Mange mener – inklusiv en række danske medier, skriver TV2 – at den nuværende coronapandemi, der globalt har kostet over 40.000 mennesker livet, ikke er noget, man skal lave sjov med.
Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, skriver i et opslag på Facebook, at aprilsnar er velkommen, men ”vi kan ikke lave vittigheder om pandemien”, og at enhver, der trodser dette, kan straffes med bøde.
”Jeg ønsker alle en humoristisk men også sund og sikker 1. april,” skriver præsidenten.
I Thailand er der lignende advarsler fra regeringen, der minder om, at man kan komme i fængsel i op til fem år i særligt grove tilfælde, hvis man laver sjov med eksempelvis at være smittet med coronavirus.
IT-mastodonten Google, der ellers har for vane at finde på en sjov aprilsnar hvert år den 1. april, har ligeledes afblæst dette års aprilsnar på grund af coronapandemien, fremgår det af en intern email til selskabets ansatte ifølge erhvervsmediet Business Insider.
Mellemledere i Google bedes sikre, at alle “holder igen med de jokes, de måtte have planlagt, både internt og eksternt”, lyder det i den interne besked.
“Vores højeste formål lige nu er at hjælpe folk, så lad os gemme vittighederne til næste april, som utvivlsomt vil være meget mere munter end denne,” skriver Google-ledelsen ifølge Business Insider.
Et andet stort internetselskab, Wikipedia, har dog stadig lidt tosserier samlet til de aprilsnar-hungrende. Det består af en side med ”Did you know”-historier med diverse – falske – faktabidder, såsom at New York engang lå ved siden af Philadelphia og at en britisk mand har bedt EU om at ”fuck off” ikke færre end 17 millioner gange. Siden kan findes her