Lidt af en studehandel
I og for sig er det en win-win.
Fattige Tchad lånte tilbage i 2017 penge fra olierige Angola; det er blevet tid til, at gælden, der lyder på 100 millioner US dollars, skal betales tilbage, men Tchad har stadig ingen penge. Til gengæld har landet kvæg. Masser af kvæg. 94 millioner for at være helt præcis – det svarer til lige knap cirka seks kvæg per tchader.
Angola, til gengæld, er ofte ramt af tørke, der dræber landets kvægbestand – men penge er der nok af.
Derfor har Angola accepteret Tchads tilbud om at tilbagebetale de 100 millioner dollars i kvæg – i alt 75.000 dyr. BBC beskriver, at 1.000 stykker kvæg allerede er ankommet til Angola, mens yderligere 3.500 skulle komme senere i marts.
Tilbagebetalingen vil ske løbende over de næste 10 år.
Samtidig med denne, vel på mange måder historiske handel, har en anden historisk begivenhed fundet sted i Tchad – en historisk tragedie.
Boko Haram-angreb i Tchad det dødeligste nogensinde
92 tchadiske soldater mistede nemlig livet, da terrorgruppen Boko Haram den 23. marts angreb en militærbase beliggende på en ø i Tchad-søen.
Angrebet varede mindst syv timer – 24 militærkøretøjer blev ødelagt, og angriberne slap væk med stjålne våben i speedbåde.
”Aldrig før i vores historie, har vi mistet så mange mænd på én gang,” sagde præsident Idriss Déby ifølge BBC, da han besøgte stedet.
Tchad-søen er en del af et større grænseområdet mellem Tchad, Cameroun, Niger og Nigeria. I fem år har regeringerne samarbejdet om at bekæmpe oprørere her – i særdeleshed Boko Haram, der i det sidste stykke tid dog har øget sine angreb.
Samme dag som angrebet i Tchad, dræbte terrorgruppen også 47 nigerianske soldater i et bagholdsangreb tæt på grænsen til Tchad.
Boko Haram er en islamistisk terrorgruppe, der blev grundlagt i Nigeria i 2009 og siden har spredt sig og hærger nu i et langt større område på tværs af landegrænser. Ifølge FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, har over 2,5 millioner mennesker i området måtte forlade deres hjem.
Krigsforbryder flygter i amerikansk helikopter
I denne uge har en sag fyldt særlig meget i Libanon: Hvordan kunne det lade sig gøre, at en amerikansk militærhelikopter lettede og landede på den amerikanske ambassade i Beirut, når alle lufthavne i landet er lukkede på grund af coronavirus? Og endnu vigtigere – hvem gav tilladelsen?
Sagen har optaget libaneserne, fordi passageren ombord fartøjet var Amer Fakhoury.
I 1980’erne, under borgerkrigen i Libanon, var Fakhoury højtstående officer i den israelskstøttede Sydlibanesiske Hær. Her var han blandt andet ansvarlig for Khiam fængsel, hvor tusindvis af libanesere blev tilbageholdt. Adskillige vidnesbyrd har siden afsløret, hvordan de indsatte blev udsat for massivt mishandling, tortur og mord – flere anklager retter sig personligt mod Fakhoury, der har fået tilnavnet ’slagteren’.
Da israelske styrker trak sig ud af Libanon i 2000, flyttede ’slagteren’ til USA, hvor han blev statsborger. Ifølge det israelske medie Haaretz, der har historien, er det uklart, hvorfor Fakhoury valgte at rejse til Libanon igen i september sidste år. Haaretz skriver, at Fakhourys familie siger, at han var blevet lovet immunitet. Ikke desto mindre blev han arresteret med udsigt til en lang fængselsstraf.
Det var indtil USA begyndte at spille med de diplomatiske muskler.
Ifølge Haaretz lagde den amerikanske administration massivt pres på Libanons regering og truede blandt andet med at fryse støtte til landets hær (mere end 100 millioner US dollars årligt). Enden på det blev, at en militærdomstol pludselig løsladte Fakhoury, der derpå blev fløjet væk – hjem til USA – i en militærhelikopter af mærket V-22 Osprey.
Der er ikke meget, der tyder på, at Fakhoury vil blive stillet for en domstol i USA for at få afprøvet sin skyld. Fox News, det konservative amerikanske medie, der er kendt for at støtte Trump-regeringen, skriver, at de to senatorer, der står bag Fakhourys løsladelse – den ene er i øvrigt Ted Cruz – mener, at han er uskyldig. Fox News citerer også præsident Trump for at have udtalt: ”I dag bringer vi endnu en amerikansk statsborger hjem.”
Bobi Wine laver coronahit
Vi slutter med en sang – og forhåbentligt et smil.
Før han blev parlamentsmedlem i Uganda var Bobi Wine musiker. Det hverv passer han stadig, og nu har han lavet et coronahit, hvori han gør opmærksom på pandemien og gennemgår alle de gængse råd. Selvfølgelig med gode rytmer til.
”Den dårlige nyhed er, at alle er et potentielt offer. Men den gode nyhed er, at alle er en potentiel løsning,” lægger han ud med at synge. Og det kan han jo have ret i.