Befolkningstallet i verden vokser. Det er noget, vi alle er bevidste om, men det er ikke alle, der tænker over hvilke udfordringer, der følger med den stigende befolkningsvækst, som påvirker os alle.
Derfor var onsdag den 11. juli officielt markeret som Verdens Befolkningsdag. En dag, der dedikerer sig til at sætte fokus på netop de globale udfordringer, der følger med det stigende befolkningstal i verden.
Verdens Befolkningsdag er en årlig begivenhed, der udspringer af den opmærksomhed, som opstod dengang verdens befolkningstal rundede fem milliarder den 11. juli i 1987. Siden har FN udnævnt dagen som Verdens Befolkningsdag.
Hvert år benytter FN’s Befolkningsfond (UNFPA) dagen til at skabe opmærksomhed på udfordringerne, der medfølger den stigende befolkning i verden, og hvordan vi på verdensplan skal tackle disse udfordringer.
Behovet for familieplanlægning
I år fokuserer FN på behovet for familieplanlægning, der anerkendes som en menneskeret. Investeringen i familieplanlægning er en central del af arbejdet med at fremme kvinders rettigheder og forbedre ligestilling mellem kønnene. Samtidig ses adgangen til familieplanlægning og prævention som en afgørende faktor for at bekæmpe fattigdom, specielt i udviklingslande.
Verdens Befolkningsdag fokuserer i 2018 på familieplanlægning, da det i år er 50 år siden, at behovet for familieplanlægning for første gang kom på den internationale dagsorden. Det skete under FN’s menneskeretskonference i 1968, hvor retten til familieplanlægning blev slået fast som en menneskeret.
Der er i dag et stort fokus på at forbedre forholdene for familieplanlægning i verden. UNFPA arbejder yderligere på en målrettet familieplanlægningsstrategi, der frem mod år 2020 arbejder for at skabe universel adgang til frivillig familieplanlægning samt forbedre seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder.
Fokus på kvinder i udviklingslande
Millioner af kvinder verden over har stadig ikke adgang til sikre metoder for familieplanlægning eller adgang til seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder.
I sit budskab på Verdens Befolkningsdag sætter UNFPA’s administrerende direktør Natalia Kanem fokus på problemet, hvor hun mener, der skal ske en ændring.
Natalia Kanem fokuserer specielt på vigtigheden af familieplanlægning og kvinders reproduktive rettigheder og sundhed i udviklingslande. Her er der et stort behov for, at omkring 214 millioner kvinder får adgang til bedre oplysning, metoder og støtte omkring familieplanlægning.
“UNFPA supports family planning in developing countries by ensuring a reliable supply of a full range of modern contraceptives, strengthening national health systems, and promoting gender equality”, forklarer Natalia Kanem.
Hvis forholdene forbedres og der investeres mere i familieplanlægning, vil det give kvinder i udviklingslande flere muligheder for at skabe en bedre fremtid for deres familier, dem selv og deres lokalsamfund, forklarer Natalia Kanem.
Slutteligt er Natalia Kanems budskab klart: “Investments in family planning today are investments in the health and well-being of millions of women for generations to come.”