Det tegnede ellers godt. Nationalmuseet havde annonceret en særudstilling i anledning af 100-året for salget af Dansk Vestindien. Danmarks fortid som slavenation skulle udstilles i samme hus som Solvognen og Egtvedpigen.
Men så skulle der spares, og særudstillingen måtte lukke, før den overhovedet var åbnet. Beslutningen gav genlyd i såvel kulturkredse som NGO-miljøet. Dansk Vestindisk Selskab, som siden salget af øerne har ageret historisk formidler de to lande imellem, var især skarp i sin kritik.
"Det er så sølle. Vi går glip af muligheden for at fortælle et stykke ufortalt danmarkshistorie. Jeg er så ærgerlig," lød det dengang fra foreningens formand Anne Walbum.
Aflysningen fik hende og arkitekt Ulla Lunn til at stikke hovederne sammen, og ud af deres frustration voksede et nyt initiativ: Den Vestindiske Kulturambassade. Siden oktober sidste år har de søsat adskillige udstillinger om netop dansk-vestindisk kulturhistorie.
"Vi blev så trætte af afvisninger fra de etablere institutioner, at vi stiftede vores egen," fortæller Ulla Lunn om baggrunden for kulturambassaden.
Mellemfolkeligt engagement
Formålet er ikke kun at udstille Danmarks fortid. Det er også at minde om den fælles historie, som Danmark og Vestindien har, og danne grobund for et kulturelt fællesskab.
"Vi vil gerne styrke det mellemfolkelige engagement mellem danskerne og vestinderne," sigerUlla Lunn, der som arkitekt især har beskæftiget sig med den vestindiske arkitektur blandt andet i bogen 'Stedet Fortæller', hvis billedmateriale kulturambassaden også har udstillet.
"Overskriften på vores arrangementer er, at vestinderne skal have deres historie tilbage," fortæller hun.
"Med min viden om arkitektur i Vestindien bidrager jeg ikke bare til danskernes forståelse af deres egen fortid, men også til vestindernes forståelse. Vi skal bevare vidnesbyrdet om vores fælles historie. Det er ikke kun vestindernes ansvar, det er også vores ansvar – ikke mindst fordi øerne er så fattige i dag, at de ikke kan vedligeholde kulturarven alene."
Bådebyggeri og stor poesi
Kulturambassadens nuværende udstilling 'Det Vestindiske Søfartsmuseum af bådebygger og indehaver af US Virgin Islands Maritime Museum Peter Ravn' bidrager ligeledes til vestindernes egen kulturhistorie.
Blandt gamle søkort, arkivbilleder og fortællinger kan publikum dykke ned i søfartens betydning for øerne. Samtidig er fotoudstillingen en gave til US Virgin Islands og vil senere blive udstillet på øerne under navnet US Virgin Islands Maritime Museum.
Andre kommende arrangementer byder på oplæsning af den vestindiske pendant til Odyseen, digtet Omeros, som Derek Walcott i 1992 fik tildelt Nobelprisen i litteratur for.
Senere på måneden gæster Flensborg søfartsmuseum med en udstilling om Flensborg og byens forbindelse til Dansk Vestindien. En forbindelse, som bygger på rom, sved og tårer, som udstillingen også hedder.
Selvom kulturambassaden er en lille NGO, er programmet ganske omfattende, og det slutter ikke her. Til sommer er der blandet andet vestindisk billedkunst og en stor folkefest på plakaten.
"Der er masser af mennesker, der ved noget om Vestindien, og vi vil gerne være motor for, at det kommer ud til offentligheden," lyder det fra Ulla Lunn.
Om kulturambassadens rolle i det danske kulturliv siger hun:
"Forskellen på os og de etablerede museer er, at vi er en åben talerstol. Vi udstiller det, vi selv har forstand på, eller som andre beriger os med, og har vores gæster noget på hjertet, stiller vi gerne talerstolen til rådighed."
Her følger Den Vestindiske Kulturambassades fulde program for februar måned. Alle arrangementer finder sted på Den Vestindiske Kulturambassade: Prinsens Gård, Frederiksberg Runddel 1A, 2000 Frederiksberg C.
Udstilling: Det Vestindiske Søfartsmuseum. 2.-16. februar
Der er vind i sejlene på fotoudstillingen af Peter Ravn, bådebygger og indehaver af US Virgin Islands Maritime Museum, det virtuelle museum. På udstillingen kan du dykke ned i fortællinger om søfartens betydning for havnenes udvikling, bådebygning, arkivbilleder og gamle søkort over øerne St. Thomas og St. Croix.
Udstillingen kan besøges hver tirsdag og torsdag kl. 10-15 frem til 14. februar.
Digtoplæsning: Omeros. Fredag den. 10. februar kl. 16.30
Skuespiller Nis Bank-Mikkelsen læser et uddrag af Derek Wallcots store caribiske digt Omeros. Derek Walcott fik med Omeros i 1992 tildelt nobelprisen i litteratur.
Entre 50.- kr. Kun kontant. Vin kan købes. Tilmelding på: [email protected]
Udstilling: Rom, Sved og Tårer. 16.-25. februar
En udstilling om Flensborg og byens forbindelse til Dansk Vestindien. I og omkring Flensborg by kan man finde mange spor fra kolonitiden. Flensborg voksede sig til en rig handelsby gennem handel af sukker og rom med de danske kolonier i det 18. og 19. århundrede. Langs Flensborg Fjord lå fabrikker, som producerede mursten til øernes mange bygninger. Handlen med Caribien var en økonomisk drivkraft for hele regionen. Sømænd, kaptajner, handelsmænd, håndværkere, bønder og fabrikanter var alle aktive i transatlantiske relationer og havde gavn af den transatlantisk handel. Økonomien og de sociale betydninger disse velmagtsdage er i dag undersøgt fra mange perspektiver. Men stadig findes der et ‘kolonialistisk hukommelsestab’, som efterlader rum til myter og nostalgi. Et eksempel, der reflekterer dette hukommelsestab, er Flensborgs selvbillede som en ‘Rom By’. Indtil nu har en kritisk tilgang til kolonitidens eftermægle ikke være forankret i den fælles bevidsthed blandt indbyggere i Flensborg regionen. På udstillingen står fotografier og undertekster i kontrast til videooptaget interview, der sætter spørgsmål ved ‘de historiske velmagtsdage’ gennem det Afro-Caribiske perspektiv.
Udstillingen kan besøges hver tirsdag og torsdag kl. 10-15 frem til 25. februar kl. 17.00. Entre: 30 kr. Kun kontanter.
Til udstillingen følger et åbningsarrangement, en performance og en forelæsning. Se nedestående arrangementer:
Knowledge share / Vidensdeling af Thomas Overdick. Torsdag d. 16. februar kl. 19.30
Museumsdirektør Thomas Overdick vil fortælle om Flensborgs søfartsmuseums udvikling, hvor formidlingen af kolonihistorien i de seneste år har gennemgået et skift i historiefortællingen. Fra at fortælle om Flensborgs handel på De Vestindiske øer, til formidling om rom, sukker, slaveriet og kolonialisme fra et Flensborgsk-euro- centrisk perspektiv. Til i dag at formidle et multi-perspektiv med refleksioner over (post)kolonialisme og globalisering, dette kulminerer i museets nuværende projekt: ”culture-Transfer”.
A Gesture To Find. Onsdag d. 22. februar kl. 17.00 og 20.00
Flensborgs teater Pilkentafel viser en forestilling om koloni-ansvar og fornægtelse. Forestillingen er efterfulgt af en rundbordsdiskussion: Gestures and Reparations med Dr. Imani Tafari-Ama, kurator på Flensborg Søfarts- museum. Hun vil diskutere spørgsmål om reparation, ansvar og dialog i forbindelse med 100året for salget af De Vestindiske Øer.
Entre: 50 kr. Tilmelding på: [email protected]
Rom, Sved og Tårer: Dr. Imani Tafari-Ama. Lørdag d. 25. februar kl. 15.00-17.00
Forelæsning af Dr. Imani Tafari-Ama, som fremsætter et afro- caribisk perspektiv på den oversete og fælles afro- caribiske/europæiske historie.
Entre: 50 kr. Tilmelding på: [email protected]